Страници

събота, 16 февруари 2013 г.

Зелена салата със скариди, нар и сушени домати

Зелена салата със скариди, нар и сушени домати


Традиционните за нашата кухня салати са страхотни – обожавам зелена салата с репички, зелен лук и яйце, шопската, снежанка, картофена – започвам да примлясквам блажено само при мисълта за тях.

Но понякога човек иска да излезе извън зоната си на комфорт, приготвяйки нестандартна храна – без рецепта, без идея за крайния резултат, разчитайки просто на интуицията си. Трифон Зарезан беше добър повод да проверя колко ракия изпива една нетипична салата. Съставките бяха модифицирани многократно в процеса на приготвяне в зависимост от това какво съм забравила да купя от първоначалния списък с необходими продукти, който бях структурирала мислено в главата си (част от него си остана само там),  и според това какво е останало из хладилника. Но резултатът беше безспорно добър. 

Продукти:

няколко листа салата айсберг
няколко листа маруля
краставица
зелен лук
сушени домати
скариди
нар
сол
зехтин
винен оцет

Начин на приготвяне:

Айсбргът и марулята се накъсват на парчета, краставицата се обелва и нарязва на полумесеци, зеления лук се нарязва на ситно, сушените домати – на дълги тънки ивици.

Главите на скаридите се премахват. Скаридите се пекат на плоча.

В купа се смесват накъсаните айсберг и маруля, краставицата и зеления лук. Добавят се сол на вкус, зехтин и оцет и всичко се разбърква. Количеството салата се разпределя по чиниите за сервиране.

Към всяка чиния със салата се добавят ивици сушен домат и зрънцата на парче нар.

Преди сервиране върху салатата се нареждат и горещите скариди.

Сервира се с ракия и непременно с чинийка за боклук – за да може всеки да си почисти скаридите сам – така е по-сладко. 

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар