Страници

вторник, 5 март 2013 г.

Добруджанки (питки със сирене)

Добруджанки (питки със сирене)


Обичам изненади. А тази рецепта най-изненадващо я получих от приятел, за чиито кулинарни способности дори не подозирах. Друго си е да си говорим в бар на тема вкусна храна, той да спомене за тези чудесни добруджанки и докато търся тефтер и химикал в дамската си чанта, за да си запиша рецептата, вече да съм получила SMS с всички необходими продукти. Не познавам особено много мъже, които си съхраняват рецепти в телефоните (всъщност нито един преди тази случка в бара), та определено бях заинтригувана от добруджанките и бързо-бързо ги направих вкъщи.

Биха били разкошни за закуска, много вкусни са, а приготвянето им е повече от лесно.

Обикновено нямам време да направя закуска (организацията в ранните часове  преди 11 на обяд доста ми куца), но тази рецепта отнема само 5 минути от ценното сутрешно време за подготовка и около половин час за изпичане. Е, аз досега не съм успяла да приготвя добруджанки сутрин преди работа, независимо колко чудесни ми се струват като закуска. В моя случай бяха лесна и бърза вечеря. Скоро не възнамерявам обаче да правя отново тези питки, защото така се харесаха вкъщи, че двама души (уж не особено гладни, уж на диета, уж...) изядохме цялата тава. А тавата не беше малка – около 18 питки като тази на снимката. Хич не е добре за талиите ни :)

Без повече приказки, минавам по същество.

Продукти:

2 яйца
1 чаена чаша натрошено сирене
1 чаена чаша кисело мляко
¼ чаена чаша олио
2 ½  чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка хлебна сода

От себе си към тази рецепта добавих сусам за поръсване, както и чубрица в тестото за питките.

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват двете яйца, добавя се към тях киселото мляко, содата и олиото и сместа се разбърква.

Прибавят се брашното и чубрицата и отново се разбърква добре.

Последно към сместа се добавя натрошеното сирене, с което тестото ни е готово.

Загребва се от сместа със супена лъжица и загребаното количество се изсипва на нещо като топка в тава, застлана предварително с хартия за печене. Между отделните топки трябва да се остави място – тестото бухва доста при печенето.

Питките се поръсват отгоре с малко сусам и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25-30 минути.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар