Страници

понеделник, 11 март 2013 г.

Картофени кюфтета на фурна

Картофени кюфтета на фурна


Обожавам картофени кюфтета, които тъкмо са извадени от тигана. Мога да изям поне 10-тина средно големи (всъщност мога и повече, но няма да си го признавам). Обаче знаейки колко много мазнина са поели при пърженето... Днес успях да се въздържа и да приготвя картофените кюфтета в един по-диетичен и здравословен вариант – на фурна и без нито капка олио. Като добавих към кюфтетата и едно млечно сосче с чесън и копър, въобще не съжалявах, че не съм ги изпържила.

Продукти:

600 гр. картофи (5 средно големи картофа)
2 яйца
2 супени лъжици кисело мляко
150 гр. натрошено сирене
1/3 стрък праз (може да се замени с глава стар лук или 2 стръка зелен лук)
сол
черен пипер
чубрица
магданоз
копър
1 кофичка кисело мляко
3 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват в подсолена вода и се настъргват.

В купа се смесват настърганите картофи, нарязания на ситно праз, двете яйца и натрошеното сирене. Добавят се сол, черен пипер, чубрица, магданоз и копър – на вкус.

Всички съставки се размесват добре и се оформят кюфтета. При оформянето правя кюфтетата плоски (добре сплескани), а не топчести, за да може по-лесно и бързо да се изпекат.

Картофените кюфтета се пекат в тава, застлана с хартия за печене, в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути (след 15-тата минута обърнах кюфтетата, тъй като от долната страна ми се бяха опекли по-добре).

Подготвих сос от 1 кофичка разбито кисело мляко и чесън, като 3-те скилидки чесън се режат на много ситно или се начукват. При сервирането поръсих върху млечния сос малко копър. 

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Картофени кюфтета на фурна



6 коментара:

  1. slaga li se kiselo mlqko v kartofenata smes

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз слагам по 1-2 лъжици кисело мляко в сместа за кюфтетата, но виждам, че в описанието как се приготвят съм пропуснала да го добавя - слагам го заедно с яйцата.

      Изтриване
    2. Обикновено от 10 до 16 в зависимост колко големи ги правя.

      Изтриване
  2. Мен ме домързя да чакам картофите да изстинат и да ги рендосвам, затова ги намачках като за пюре и пак се получи. Макар и с малко уродлива форма като за първи опит, на вкус са същите като картофени кюфтета без допълнителните калории от пърженето. Мерси! Следващия път мисля да ги ъпгрейдна и с малко саламче :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да се добави малко мръвка звучи като много вкусна идея :)

      Изтриване