Страници

неделя, 17 март 2013 г.

Пъстърва на керемида



Пъстърва на керемида

Пъстървата е чудесна диетична риба – от една страна не съдържа почти никакви мазнини, а от друга е много вкусна. А приготвянето й на керемида във фурната я превръща в превозходна здравословна вечеря или пък обяд.

Разбира се пъстървата не е единствената риба, която може да се приготви на керемида. По същата технология можете да опечете кефал, скумрия и т.н.

Продукти:

пъстърви
домати
лук
лимон
чушки
олио
сол
черен пипер
девесил
магданоз
риган

Начин на приготвяне:

Пъстървите се измиват и почистват. Доматите, лукът и лимонът се нарязват на кръгчета, а чушката – на половина по дължина.

Дъната на керемидите се намазняват и в керемидите се редят по един ред кръгчета лук, посоляват се, върху тях кръгчета домат, които къщо се солят, и половинките чушка.

Пъстървите се овкусяват отвън и отвътре със сол, девесил, магданоз и риган и се поставят върху зеленчуците в керемидите. В корема на всяка пъстърва се поставят кръгчета лимон или резенчета домат.

Върху пъстървите се нареждат по 2-3 резенчта лимон. Във всяка керемида се сипва около 50 мл. вода.

Керемидите се поставят в студена фурна, като рибите се пекат за около 45-50 минути на 180 градуса с вентилатор.

Когато извадих готовите риби от фурната замених лимоните, които се бяха запекли върху рибата, с пресни кръгчета лимон, добавих резенчета чери домати и пресен магданоз и сервирах с бяло вино. 

Пъстърва на керемида

Няма коментари:

Публикуване на коментар