Страници

четвъртък, 21 март 2013 г.

Салата от леща


Салата от леща


Последните два дни една песничка от детските години постоянно ми е в главата. По цял ден си припявам (кога на ум, кога на глас) песента "Посеяла баба леща".

Така се бях въодушевила, че реших менюто за днес да е лещено. И като пиша за леща, не мога да пропусна този виц:

И един много любим виц по темата с лещата:

Един борец отишъл в плодзеленчука и започнал да разглежда.
- Това какво е?
- Ябълки.
- Дайте ми 1 кг. и ги завийте всяка по отделно.
- А, това какво е?
- Мандарини.
- Дайте ми 2 кг. и ги завийте всяка по отделно.
- А, това пък какво е? ? ?
- ЛЕЩА, НО НЕ СЕ ПРОДАВА.

Нямах претенции да ми завият всяко лещено зрънце по отделно, така че безпроблемно се сдобих с половин кило леща в магазина :) .

Стандартните супа или яхния от леща не ми се правеха. Измислих си рецепта за кюфтенца от леща на фурна – не станаха сполучливи, така че ще се наложи доста да преработя рецептата, преди да реша, че е достойна да бъде публикувана.

Та така, след този неуспех реших да заложа на салата от леща. Тъй като вече бях установила, че лещените кюфтенца не са особено вкусни, метнах едни свински гърдички във фурната да се пекат на тънки резени – все пак трябваше да подсигуря някаква вечеря, която няма как да сбъркам :) .

След което се захванах да майсторя салатата от леща. Заложих на по-стандартни вкусове, за които съм убедена, че чудесно се съчетават с лещата. И не сбърках втори път. Получи ми се чудесна салатка от леща, която беше вкусна и топла, и студена. Ето и рецептата:

Продукти:

150 гр. леща
1 морков
1малък или ½ голям стрък праз
1 стрък зелен лук
2 скилидки чесън
магданоз
сол
зехтин
оцет

Начин на приготвяне:

Лещата се сварява за около 30 минути в подсолена вода.

Празът, зеленият лук, магданозът и чесънът се нарязват на ситно и се объркват в купа. Към тях се добавя и настърганият на ситно ренде морков.

Щом се свари, лещата се отцежда и се добавя към зеленчуците в купата. Всичко се разбърка добре.

Салатата се овкусява със сол, зехтин и оцет. 

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Салата от леща

2 коментара:

  1. Женя Недева31 март 2013 г. в 0:42

    Днес отбивайки се до магазина грабнах един пакет леща без да имам ясна идея какво да го права, тази рецепта се появява тъкмо навреме ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Надявам се да останеш доволна от салатката, а ако не - винаги можеш да метнеш и едни свински гърдички във фурната - спасяват положението безотказно :)

    ОтговорИзтриване