Страници

понеделник, 16 септември 2013 г.

Печени кюфтенца с картофи на фурна



Печени кюфтенца с картофи на фурна

Сигурно цял половин час тази вечер умувах какво да приготвя за вечеря с наличните вкъщи продукти – трябваше да е нещо на основата на кайма и картофи. Стартирах размислите с идеята за овчарски пай, но в интерес на истината ме домързя да приготвя картофеното пюре за целта, преминах през класиката – пържени кюфтета с пържени картофи, която отхвърлих сравнително бързо, заради многото мазнина, която щеше да съдържа вечерята, прехвърлих мислено варианта за мусака, вече почти предусещах страхотния й вкус в устата си и се сетих за многото картофи, които половин час има да режа на ситно. В крайна сметка се спрях на вариант, който ми се стори и бърз, и вкусен, и здравословен (на фона на пържения си еквивалент) – измислих да приготвя печени на фурна кюфтенца с картофки около тях за гарнитура. Вече от фурната се носи много приятното им ухание, а аз мога да използвам времето, за да нахвърлям рецептата.

Продукти:

500 гр. кайма
1 – 1,2 кг. картофи
2 средни глави лук
1 яйце
сол
черен пипер
червен пипер
магданоз
чубрица
сминдух
50 мл. олио
150 мл. бира
200 мл. вода

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета, лентички или както ги харесвате и се мятат в една тавичка. Към картофите се добавят едната глава лук, нарязана на тънки полумесеци, сол, черен и червен пипер, магданоз, сминдух, олиото, бирата и водата и се разбъркват добре в тавата.

В купа омесвате каймата, яйцето, едната глава лук, нарязана на много ситно, сол, черен и червен пипер, магданоз, чубрица и сминдух.

От омесената кайма приготвяте дребни до средно големи кюфтета (на мен ми излязоха 16 броя) и ги поставяте в тавата при картофките, като правите дупчици/гнезда между картофките, където поставяте кюфтенцата.

Печете ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час и половина. Щом кюфтенцата се запекат добре от едната страна, ги обърнете в тавата, за да хванат цвят и от другата.

Ако се чудите с какво да поднесете вечерята, изобщо не го правете – разливайте бирата по чашите. 

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 
Печени кюфтенца с картофи на фурна

Няма коментари:

Публикуване на коментар