Страници

неделя, 8 юни 2014 г.

Свинско с ориз



Свинско с ориз

Не съм писала рецепти от цяла вечност, над месец става вече. Което не значи, че не съм готвила в този период, но и част от времето изкарах в САЩ, където действително не готвих, защото живеех в хотели. Беше ми първо ходене зад океана и въобще не съм във възторг от храната там. Ако не си голям богаташ, за да си позволиш добри ресторанти (в хипотезата, в която не можеш да си готвиш сам), то вариантите за хапване са основно в заведения от типа на закусвалните, а храната там е такава, каквато в България избягвам да ям от години – разни бургери, пици, панирани пилешки неща, гарнирани с отвратително голямо количество хиперподсладени газирани безалкохолни напитки. Добре, че имаше и разни индийски, виетнамски, японски, карибски и други закусвални, където предлагаха една идея по-нормална храна за обяд и вечеря. И въпреки това ми направи впечатление, че никъде почти не сервираха зеленчуци от типа на домати и краставици, което много ми липсваше. Предполагам, че тези зеленчуци имат твърде пластмасов вкус в САЩ, но въпреки всичко да се сервира навсякъде само маруля или друга зеления за салата беше странно. Така или иначе трите седмици там ме накараха да бленувам за прости неща като таратор, шопска салата, баничка, пиле с картофи и свинско с ориз. Пълната класика. Тъй като вече цяла седмица съм в България, нееднократно преяждах с таратор (по цяла огромна купа изяждах – без мастика, без нищо – чист таратор), ядох зеленчуци и плодове, които имаха вкус различен от този на гума, врътнах една-две баници, опекох огромна тава пиле с картофи и сега определено беше ред на свинското с ориз. И тъй като още не съм писала тук за тъй любимото си свинско с ориз, стигнах до извода, че е крайно време не само да го приготвя, но и да го опиша. В рецептата няма нищо феноменално – класическа е, но пък е тъй вкусна и изкусителна за мен, че няма как да не я споделя.

Продукти:

1,200 кг. свинско прошарено свинско месо
500 гр. ориз
1 глава лук
1 морков
олио
сол
черен пипер
чубрица
пресен магданоз за сервиране

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на хапки, подправя се със сол и черен пипер и се запържва в тенджера с една кафена чаша олио. Тенджерата се захлупва с капака, месцето си пуска част от водата и на практика се задушава под капака, като периодично трябва да се разбърква. Когато се е задушило, махам капака, оставям течността в тенджерата да се изпари и месото да остане на мазнина.

В момента в който вдигна капака на тенджерата и оставя месото да се запържи, включвам фурната на 180 градуса да загрява.

Морковът се настъргва, а лукът се нарязва на кубчета.

Щом месото започне да придобива красив запържен златисто-червеникав цвят, то се изсипва заедно с мазнината си в тава, а в същата тенджера, в която се е задушавало/запържвало месото, се сипва малко олио, добавят се накълцания лук и настъргания морков и се подправят с малко сол.

След като зеленчуците се запържат леко, в тенджерата се добавя измитият ориз.

Обичайно готвя ориз на фурна, като добавям вода, така че съотношението ориз към вода да бъде 1:3. В случая обаче на опаковката на ориза изрично пишеше, че съотношението между ориз и вода трябва да е 1:2, което и спазих. Явно за този модел ориз това е правилното съотношение, но с мнозинството видове ориз е най-добре човек да се придържа към пропорцията 1 доза ориз към 3 дози вода.

Та след като леко запържите ориза добавете към него необходимото количество гореща вода – или следвайте указанията на опаковката на ориза, или ако няма такива – класическата пропорция 1:3, прибавете сол и черен пипер (може и на зърна) и малко чубрица, оставете ориза на котлона до леко завиране, след което пресипете съдържанието на тенджерата в тавата при месото. Разбъркайте всичко добре и сложете тавата във вече загрятата фурна.

Печете ястието, докато оризът поеме течността в тавата, а повърхността на ястието леко се запече (поне аз така го харесвам – горният слой ориз да е леко запечен, а месото да е с красив кафяв цвят).

При сервиране насипете върху всяка порция малко накълцан пресен магданоз.

Насладете се на ястието с любимите си хора и в случай че живеете в България, се почувствайте щастливи и облагодетелствани – от многото държави, в които съм била, нашата е страната с най-вкусва храна.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Свинско с ориз


2 коментара:

  1. Вярно си е класика това ястие, тази рецепта ми напомни вкуса на детството. Баба ми я приготвяше, после, когато пораснах и се научих да готвя, започнах и аз. Може да се приготви и с пилешко месце, или с дробчета. Много е вкусно! А снимките са чудесни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Катарина! От дреболийките аз много харесвам ориза и с пилешки воденичкии. Пиле с ориз също обожавам, но не съм приготвяла дробчета с ориз. Мерси за чудесната идея :)

      Изтриване