Този кекс е по-известен като кекс с лимонада, но
като върл противник на газираните безалкохолни напитки и натуралните сокове, в
които няма нищо натурално, не можах да се прежаля да купя лимонада. Ако ще
купувам нещо газирано, предпочитам то да е максимално здравословното – бира :) Освен
че бирата е полезна за бъбреците, тя съдържа и витамини от Б-групата, намалява
риска от сърдечно-съдови заболявания и има куп други приложения. Може да си
почистите и листата на фикуса с бира – ще станат лъскави и красиви. Или да я
ползвате за готвене. Следващия път ще пробвам да приготвя този кекс с бира –
интересно ми е какво ще се получи.
След това лирично отклонение по темата с бирата (явно
трябва да си сипя една чаша, като гледам как се отплеснах в тази посока), да се
върнем на кекса. Майка ми го правеше с лимонада. Страшно е лесен и е много
вкусен. Може да се ползва всякаква сладка газирана безалкохолна напитка или пък
газирана вода.
Продукти:
5-6 яйца
2 чаени чаши захар
1 чаена чаша газирана вода
3/4 чаена чаша олио
3 чаени чаши брашно
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилена захар (или 1 ванилия)
2 супени лъжици какао
2-3 супени лъжици пудра захар
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват в купа и към тях се прибавя захарта.
Разбърква се добре и в купата се изсипват и газираната вода и олиото. Сместа отново
се разбърква.
Брашното се пресява и заедно с бакпулвера и
ванилената захар се добавя към останалите съставки в купата.
Съставките се разбъркат до получаване на
хомогенна смес.
Около 3/4 части от сместа се изсипват във форма
за кекс, която предварително е намазнена и набрашнена.
Към останалата в купата 1/4 част от сместа се
добавя какаото и се разбърква добре. Какаовата смес се изспива на тънка струйка
върху останалата смес във формата за кекс.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса
фурна за около 40-50 минути. Проверява се дали е готов с клечка за зъби – щом излезе
суха от тестото, изключвам фурната и вадя кекса.
След като готовият кекс се извади от фурната, се
наръсва с пудра захар. За да се разпредели тя равномерно, се използва цедка.
Ако нямате пудра захар вкъщи, може да начукате в хаванче няколко лъжици
обикновена кристална захар - ще стане на пудра захар след около минута чукане.
Сигурно е хубаво кексът да се сервира изстинал,
но нашият не можа да изтрае толкова дълго.
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
super
ОтговорИзтриванеМерси :)
Изтриване