След седмица на морето и куп вкусни рибки,
приготвени по всевъзможни начини, се върнах в София твърдо решена поне веднъж
седмично да готвя риба за вечеря. Днес започнах тази инициатива с лаврак на
скара. Стана много бързо и беше страшно вкусно. Без малко да направя голям гаф
и да не почистя люспите на рибата (голяма съм блейка – усетих се едва като бях
подправила вече рибката с част от подправките, но по-добре късно, отколкото още
по-късно). Та без повече приказки, ето и изключително лесната рецепта:
Продукти:
лаврак
сол
розмарин
босилек
чесън
зехтин
лимон
Начин на приготвяне:
Вътрешностите на рибите се почистват, както и
люспите.
Рибите се измиват старателно, правят се
няколко напречни разрези по тях и се поръсват отвън и отвътре със сол, босилек,
розмарин и сух чесън (домързя ме да обеля и нарежа на ситно скилидки чесън, но
с тях би било още по-вкусно – по половин скилидка на риба е идеално).
Лавраците се намазват със зехтин отвън и
отвътре и върху тях се изцежда по малко сок от лимон.
Рибата се изпича на скара или грил тиган за
около 5-7 минути на страна.
Сервирайте рибките със салата и/или картофки
по ваш избор. А бялото вино е повече от препоръчително в случая :) .
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен,
може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар