Наскоро
за пореден път си обещах да готвя поне веднъж седмично риба. Обаче лавракът на
плоча, пълнен със зелени подправки и други чудеса, стана толкова хубав, че беше
неизбежно да стигна до извода, че веднъж седмично риба не стига – толкова е
вкусна, че трябва да се яде поне 3 пъти седмично. Та така де, утре пак мисля да
приготвя някаква рибка – и без друго да изкараш цялото лято в София не е голяма
далавера, поне да вкарам свеж морски полъх в менюто вечер. Включвам климатика
да духа срещу мен, сипвам изстудено бяло вино по чашите и си представям как
морският бриз ме гали в някоя рибна кръчма. Само дето рибата ми стана по-хубава
от тази, която обичайно сервират в мнозинството от рибните кръчми в любимата ми
Варна. Днес явно съм в скромното си настроение (всъщност лавракът стана
феноменален и по-хубав не съм яла в заведение, но пък и нямам претенции да съм
опитала тази риба във всички заведения, в който съм била).
Продукти:
лаврак
сол
черен
пипер
1
клонка розмарин
2 стръка риган
2-3
стръка мащерка
голяма
скилидка чесън
1
лимон
зехтин
Начин
на приготвяне:
Вътрешностите
на рибите се почистват, както и люспите и разните перки (имат по гърба, по
корема – точно под главата и от двете страни до главата).
Рибите
се измиват старателно, водата по тях се попива с кухненска хартия.
Лавраците
се поръсват отвън и отвътре със сол и черен пипери и се намазват със зехтин –
също отвън и отвътре.
В
корема на всяка риба се нареждат по половин клонка розмарин и стрък пресен
риган, върху тях се поставят един до друг два кръгли резена лимон, след
лимоните се нарежда стрък мащерка и няколко парченца чесън (скилидката чесън се
реже на тънки филийки). При този начин на подреждане на практика двете филета
на лаврака се овкусяват по различен начин – едното със сол, черен пипер, розмарин,
риган и лимон, а другото със сол, черен пипер, мащерка, чесън и лимон. И двете
части от рибката бяха страшно вкусни, не мога да избера кое филе повече ми
хареса.
Рибата
се изпича на скара плоча или на тефлонов тиган за около 4-5 минути на страна.
В
летните жеги като гарнитура на рибката най-добре върви свежа зелена салата. И
непременно бяло вино – колкото повече, толкова повече, както казва Мечо Пух :)
.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук,
за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар