Страници

събота, 24 ноември 2012 г.

Тортелони с рикота и спанак в сметанов сос

Италианска паста - тортелони с рикота и спанак в сметанов сос

Вече две седмици съм в Италия и постоянно се чудя как е станало така, че италианската кухня уж се води за една от най-вкусните на света, а повечето от ястията, които съм опитала в ресторантите на Торино и околните градчета, изобщо не впечатляват с вкусовите си качества. Може би не съм избрала правилния район на Италия или не подбирам правилните ресторанти. Или пък правилната храна, защото приятелите ми италианци споделят, че в различните региони на Италия различни ястие могат да се определят като местен специалитет и няма друг регион, в който да правят съответното ястие така добре.

Е, явно Торино не е градът нито на пицата, нито на пастата. Колегите ми от Торино споделят, че местният специалитет на Торино е сладоледът, в този град за първи път в Италия били започнали да правят сладолед. Или поне така казват местните, но и те признават, че това не бил особено известен факт нито в Италия, нито по света.

Въпреки не особено топлите ноемврийски температури, няма да пропусна да похапна и сладолед, но тъй като съм вече доста разочарована от леко безвкусната храна по заведенията, реших, че ще си приготвя обяда вкъщи. Ако може хотелче тип жилищен блок с минимални условия за готвене да се определи като “вкъщи”.

Избрах си тортелони, пълнени с рикота и спанак. Тортелоните всъщност са по-големият брат на тортелините – паста под формата на вързопчета, напълнени с някаква плънка. Разликата с по-известните в България тортелини е само в размера – тортелоните са по-големи. Най-често плънката, с която се пълнят тортелоните в Италия, е комбинация от спанак и местното сирене рикота, което може да се намери и в големите супермаркети в България.

Пускам рецептата тук най-вече поради факта, че импровизираният ми сметанов сос тип от нищо нещо (или как да опразним хладилника от застоялите се продукти), който приготвих с минимума налични продукти и подправки, се получи много добро допълнение към пастата.

Продукти:

една кутия (250 гр.) тортелони с рикота и спанак
1 с.л. олио
100 мл. готварска сметана
2-3 лъжици прясно мляко
настърган пармезан или друго сирене
сол

Начин на приготвяне:

Тортелоните се сваряват според указанията на опаковката. Моите указания бяха на италиански, но имаше картинка с цифрички, индикиращи времето на варене.

Най-важното при приготвянето на паста е да се постави пастата във вече вряща вода и да се изпълнят горе-долу точно указанията за време на варене. Аз малко удължих времето за варене, тъй като италианците предпочитат пастата леко недосварена и прецених, че ако спазя времето за варене, указано на опаковката на продукта, мога да остана леко разочарована от резултата.

Докато ми се вареше пастата приготвих и сметанов сос, с който да залея тортелоните.

В малка тенджерка сипах лъжица олио и сложих съда на котлона на ниска степен.

Добавих към олиото готварската сметана и щипка сол, като разбърквах соса постоянно.

Изсипах в съда със сметаната настъргано на дребно сирене – в моя случай беше комбинация от няколко вида сирена с преобладаваща част пармезан. Продължих да бъркам сместта постоянно.

Посредно добавих 2-3 лъжици прясно мляко към соса, тъй като ми се стори, че е станал доста гъст.

Като времеви ориентир за приготвянето на соса мога да кажа, че отне не повече от 5 минути.

В интерес на истината, ако бях в България, където имам доста по-добри условия за готвене (най-малкото разнообразни подправки и базови продукти, които винаги са налични в кухнята), бих добавила към сметановото сосче бяло вино, черен пипер и малко чесън. Но дори и без тези допълнения този базов вариант на сметанов сос се получи чудесно допълнение към пастата.

Сервирах тортелините със сметановия сос и добавих върху тях още малко настъргано сиренце.

А за да бъде по-здравословен и пъстър обядът, не пропуснах да направя и голяма салата от крехка маруля и листенца от радикио (зеленчук от семейството на цикорията, който в последните 10 години тъпо и упорито наричах радичио, добре, че в Италия ме светнаха тази сложна дума radicchio как се произнася).

След този сериозен обяд май вечеря няма да ми е необходима, но може би е време да проверя колко е вкусен италианският сладолед.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Италианска паста - тортелони с рикота и спанак в сметанов сос и салата с радикио



9 коментара:

  1. За втори път чувам разочаровани коментари за кухнята в Италия, даже един познат беше изумен, като разбра каква е тяхната "пица Бианка" :) Твоето предложение ми допада много и ще очаквам отзиви за сладоледа. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Привет, Габи!
    Радвам се, че рецептата за тортелоните със сметановия сос те е заинтиругавала. Същевременно искрено вярвам, че малко или много славата на италианската кухня е заслужена и просто аз не съм намерила наистина правилните места, за да и се насладя. Продължавам да търся вкусното тук. Сладоледът е симпатичен, но и същевременно към него бих добавила разни допълнителни съставки(например смокиново сладко, орехи, мед...)- вероятно всичко е въпрос на вкус.
    А какво точно имаш предвид под "Pizza Bianca" (Pizza Bianca)? Доколкото разбрах от италианските ми приятели тази вечер, в Рим и областта около Рим под това понятие се разбира всякаква пица, независимо какво са и сложили отгоре, стига да е без доматени компоненти. А като Pizza Rosso определят всечки пици с домати върху тях, независимо какво още добавят като продукти. Разбира се, много е възможно в различните части на Италия да имат различна концепция за "пица Бианка" и много ще се радвам да споделиш, какво твоят познат е опитал под това име.
    Поздрави и хубава вечер!

    P.S.: Между другото, ти си съвсем първият човек, коментирал рецепта от блога ми и ми накара буквално да сияя цяла вечер. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей,
    Много хубаво се получи сосчето по твоята рецепта.При това е хубаво обяснено и не прекалено сложно за изпълнение.Благодаря!
    Аз го побългарих с малко чесън,няма начин :)А винцето ми се досвидя да го слагам в соса,та си го пийнахме отделно.В салатката сложих рикота,пак стана свежа и приятна.
    Всичко най-хубаво,
    Елена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Елена,
      Чесънът определено е обоготил вкуса и твоята версия на соса се е получила по-ароматна и вкусна. Много се радвам, че сосчето ти е допаднало. Всичко най-хубаво и на теб!

      Изтриване
  4. Благодаря за рецептата! Сосът стана уникален! Аз добавих към сметаната малко синьо сирене, топено сирене и кашкавал, както и чесън и бяло вино.
    Поздрави,
    Елена

    ОтговорИзтриване
  5. Още преди да отида в Италия запознати ме предупредиха, ЧЕ там нищо кулинарно няма да ми хареса, особено пък пицата. Аз не съм капризна и това ме впечатли! После прочетох много мнения тук по форумите, при които хората или не бяха впечатлени или пък бяха направо разочаровани от "страхотната италианска храна". Отидох там и специално ядох какви ли не пици, спагети, сандвичи и всякаква италианска храна на корем. И познайте какво?! Не останах НИКАК ВПЕЧАТЛЕНА. Яде се, НО има държави с по-добра кухня от тяхната. Разпитах и хората от целия рейс и както се оказа и те бяха на същото мнение. Писах в БГ-Мамма за това и само не ме "анатемосаха", че съм дръзнала да се изкажа зле за тази чудна кухня, КРАДЕНА между впрочем от доста други държави.
    Сега конкретно за тази рецепта: ХУБАВА Е! Правила съм я ииии съвсем не е италианска, което не пречи да и се насладим.
    Всички макаронени изделия, наречени по-късно "ПАСТА", с какви ли не странни имена са придобити от гръцките острови в близост до Италия, които навремето са били част от Османската Империя, и в които се е правила подобна "ПАСТА" под формата на различни видове: юфка, фиде, арпа фиде, тархана, кадаиф и т.н. Самата дума "МАКАРОНИ"- има гръцки произход и означава: "перфектни"/по форма и размери/. Между другото, подобни тестени изделия са се правили и в пределите на цялата Османска Империя, както и в българските домове стотици години, преди италианците да решат, че са "ТЕХНИ".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Глупости,тази логика ви куца малко.Айде сега гърците и османците(които между другото са на има-няма история на 600-700 г.и асимилиране на кухня и култура от териториите които са завладели(в това отношение Рим е по-напред))измислили всичко .Затова и по-принцип се говори за средиземноморска кухня.а пастата е по-скоро от китай те пък от колко отдавна я ядат.а всеки си адаптира по натам-руснаци,арменци,италианци,турци араби азиатци и който се сетите

      Изтриване
  6. Я тут, щоб поділитися своїми свідченнями про те, що зробила для мене хороша довірена кредитна компанія. Мене звуть Микита Таня, з російської мови, і я прекрасна мати трьох дітей. Я втратила кошти на спробу отримати кредит, мені було так важко і мені, і моїм дітям, я пішла в Інтернеті, щоб шукати кредитної допомоги, вся надія була втратив до одного вірного дня, коли я зустрів цього мого друга, який нещодавно забезпечив позику від дуже чесної людини містера, Бенджаміна. Вона познайомила мене з цим чесним службовцем позики містером Бенджаміном, який допоміг мені отримати кредит протягом 5 робочих днів, я назавжди буду вдячний містеру Бенджаміну за те, що він мені знову допомог стати на ноги. Ви можете зв’язатися з містером Бенджаміном електронною поштою: lfdsloans@outlook.com вони не знають, що я роблю це для них, але я просто повинен це зробити, тому що там багато людей, які потребують кредитної допомоги. до цієї чесної людини, і ви можете також врятувати. WhatsApp: (+ 1 989-394-3740)

    ОтговорИзтриване
  7. Италянската кухня е феноменална и балансирана само за ценители на коли арията без предразсъдъци. Да пишете рецепта за сос без познания е хазарт. Сосът ви е отрицание на текстурата на тортелини, може би на пиле ще е супер за хора който ще качват килограми аламинут.

    ОтговорИзтриване