Страници

четвъртък, 13 декември 2012 г.

Брускети с домати, чесън, зехтин и риган

Традиционни италиански брускети с домати, чесън, зехтин и риган

Ако трябва да посоча храната, която ми е била най-вкусна през триседмичния ми престой в Италия тази година, то несъмнено бих казала брускетите, които редовно дегустирах преди обяд. В заведението, в което обичайно обядвахме с колегите ми, вероятно заради доста дългите опашки по време на обедната почивка, слагаха една голяма маса с хапки и мезенца, от които да опиташ безплатно, докато си се подредил и чакаш на опашката. Там за първи път опитах брускети по начина, по който местните ги приготвят. И много ми се усладиха.

За да съм сигурна, че вкусовите ми рецептори правилно усещат всички съставки на брускетите, се консултирах и  с колегите ми от Италия. Както и предполагах, рецептата излезе много проста, но изключително вкусна.

Не е проблем човек да си набави продуктите и в България, така че горещо препоръчвам това предястие на всеки.

Продукти:

1 франзела
1 по-голям домат
1-2 скилидки чесън
зехтин
сол
риган

Начин на приготвяне:

Нарязох франзелата на сравнително тънки филийки – колегите от Италия ме посъветваха (превеждам): “не твърде тънки, но и не твърде дебели филийки и не ползвай хляб за тостер”. В заведението, в което хапвах брускетите хлябът беше нарязан на филийки с дебелина от порядъка на 7-9 мм., което на мен ми допадаше, така че се придържах към тази мярка.

Разположих филийките в тава и върху всяка филийка капнах по 2-3-4 капки олио (много исках да направя брускетите със зехтин, но в 10 вечерта нямаше откъде да си купя в квартала, а всички други продукти бяха налични вкъщи и ми намигаха закачливо). Така или иначе препоръчвам версията със зехтин.

Сложих филийките да се пекат в студена фурна на 150 градуса за 10-15 минути. По отношение на печенето, идеята е отгоре и отдолу филийката да хване коричка, а по средата хлябът да остане мек. Изядох 2-3 филийки, докато установя, че са станали точно така, както ги помня от Италия.

Докато филийките ми бяха във фурната, нарязох 1 средно голям домат на дребни кубчета и го поставих в паничка. В паничката изсипах и останалия по дъската сос от домата.

Към домата добавих нарязана на съвсем дребно скилидка чесън (брускетите носят и повече чесън в зависимост от индивидуалните предпочитания на готвача и семейството/гостите му).

Добавих около две лъжици олио към доматите и чесъна (със зехтин щеше да се получи по-добре).

Подправих доматената смес със сол и риган на вкус. Риганът в моя случай беше сух, но ако разполагате с пресен, не се колебайте, а го слагайте в сместа.

Щом се опекоха филийките, сервирах хлебчетата и доматената смес в отделни съдове – за да може всеки да си направи сам брускетата, непосредствено преди да я лапне (аз предпочитам да си сложа една идея повече от сосчето на доматената смес, та ако наложа филийките с доматената смес от по-рано има риск те да подгизнат и да не могат да се ядат лесно и удобно).

А за да има разнообразие и да изглежда предястието по-богато, добавих и опции да се гарнират запечените хлебчета с хайвер и маслинки или пък със салата снежанка (по български маниер – все пак ги сервирах с ракия).

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Традиционни италиански брускети с домати, чесън, зехтин и риган



2 коментара:

  1. Много хубава публикация, "подразни" ме на тема брускети и веднага ми се прииска да ги направя. Красиво поднасяне! Благодаря ти за изчерпателните насоки за едни гарантирано хубави брускети :) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, радвам се, че съм предизвикала такива желания. А тази брускети бяха наистина най-доброто, което опитах в Италия, така че ако някой път ги приготвиш, вярвам, че няма да останеш разочарована.

      Изтриване