Страници

неделя, 4 ноември 2012 г.

Рататуи – но в български вариант

Рататуи - традиционен френски селски постен гювеч в български вариант

Гледала съм много пъти филмчето Рататуи и обожавам начинът, по който изглежда ястието, приготвено от Реми в анимацията. Не съм опитвала оригинално френско рататуи, но ще е едно от нещата, които задължително ще направя, щом посетя Франция.

Всъщност единственият път, когато съм яла рататуи, беше в Испания, така че нямам точна идея какво трябва да е на вкус ястието. Испанската версия не беше така красиво подредена като великолепното творение от филма Рататуи, но въпреки това беше невероятно вкусна. Което ме мотивира да се опитам да приготвя вечеря, наподобяваща визуално испанската версия на ястието с типичните за рататуи подправки – мащерка и розмарин, за да може да се доближи до оригиналния вкус на френското ястие.

Речено – сторено. Само че да опиташ да си купиш розмарин и мащерка в 21 часа в кварталния магазин, излезе обречена кауза. Моментално взех решение – ще се готви български рататуи с испанска визия. В крайна сметка не бях достатъчно близко и до визията на това рататуи, което ми сервираха в Барселона като гарнитура към тортийата, но стана изключително вкусно ястие, поради което си позволявам да ви представя изцяло българска версия на френския специалитет (не съм се отказала да сготвя рататуи в по-френски вариант, а ала Реми, но това ще стане по-нататък).

Продукти:

1 патладжан
1 голяма тиквичка
1 червена чушка
2 зелени чушки
3 домата
1 глава червен лук
1 глава стар лук
2 скилидки чесън
олио
сол
червен пипер
магданоз

Начин на приготвяне:

Патладжана нарязах на кубчета, посолих добре и оставих за половин час да си пусне горчивината.

Тиквичката също нарязах на кубчета, чушките – на квадратни парчета, домата на дребни парчета, лука – не твърде на ситно, скилидките чесън - на съвсем дребно.

Загрях олиото в тенджера на котлона.

Пържих лука до златисто и добавих патладжана (изплакнах го преди да го сложа в тенджерата при лука, тъй като престоя половин час с доста сол).

Сложих тиквичките и чушките в тенджерата и добавих сол и сух магданоз (не си бях нарязала предварително пресния, а ми се щеше да съм около котлона и да разбърквам зеленчуците периодично).

10-тина минути по-късно сложих в тенджерата при останалите зеленчуци и нарязаните доматите, заедно със сока, който си бяха пуснали. Добавих и червен пипер и нарязания на дребно чесън.

Трудно ми е да кажа колко точно време стоя на котлона ястието, но не е било повече от половин час (редовно опитвах по време на пърженето, свалих ястието от котлона, когато вече не бях в състояние да му устоя).

Сервирах с препечени филийки.

Не постъпиха оплаквания, че вечерята е без месо, което е един от най-големите комплименти за постно ястие вкъщи. И макар моят вариант на ястието да не впечатлява с особена красота, бих определила първия си опит да измайсторя български вариант на рататуи за успешен – поне що се отнася до вкусовите качества :)

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Рататуи - селски постен гювеч


2 коментара: