Страници

неделя, 4 ноември 2012 г.

Мъфини със стафиди и орехи

Вкусни мъфини със стафиди, орехи, канела и джинджифил

Тази рецепта ми е някак коледна. С наближаването на зимните празници и застудяването навън ми идва празничното настроение, а вкъщи започват да се разнасят някакви много приятни “празнични” ухания. Разбира се, всички продукти са налични целогодишно, така че няма никакъв проблем всеки ден да е “коледно” :)

Продукти:

1 яйце
125 гр. краве масло
3/4 чаша захар
половин чаша прясно мляко
50 гр. светли стафиди
50 гр. тъмни стафиди
половин чаша вряла вода
50-100 гр. орехи (колкото повече, толкова по-вкусно)
чаша и половина брашно
1 чаена лъжичка хлебна сода
канела
джинджифил

Начин на приготвяне:

Разтопявам маслото на водна баня на най-ниската степен на котлона и оставям втечненото масло настрани, за да се изравни температурата му със стайната.

Сгорещявам половин чаша вода.

Поставям двата модела стафиди в купичка и ги заливам със сгорещената вода.

Натрошавам орехите в чопъра или в хаванче.

За забъркването на останалите съставките използвам 2 купи.

В първата купа поставям течните съставки – разбивам яйцето, добавям захарта и разбивам отново, добавям маслото, прясното мляко, изцеждам стафидите от водата и добавям и тях. Разбърквам сместа.

Във втората купа слагам сухите съставки – брашното, содата, канелата, джинджифила (силна подправка е, така че внимавам да не прекаля с него), орехите.

Изсипвам течните продукти (сместа от първата купа) в купата със сухите съставки и разбърквам до получаване на хомогенна смес.

Поставям хартиени кошнички във формата за мъфини и разпределям сместа по гнездата. 

Пека мъфинчетата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около половин час (докато клечката за зъби започне да излиза суха от мъфина).

С продуктите по-горе ми се получиха 12 мъфина. С чаша кафе мъфинчетата правят деня по-хубав и някак по-коледен, нищо, че още е едва началото на ноември.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Вкусни мъфини със стафиди, орехи, канела и джинджифил

Няма коментари:

Публикуване на коментар