Страници

петък, 6 септември 2013 г.

Кюфтета от тиквички на фурна


Кюфтета от тиквички на фурна

В графата любими летни манджи при мен има доста редове. Но малко са нещата, които могат да се сравнят с кюфтета от тиквички, залети с млечно-чеснов сос с копър и сервирани с добре изстудена ракия. Мммм… Обичайно пържа кюфтетата от тиквички – изпържват се много по-бързо отколкото същото количество тиквички, ако бихте ги пържили на кръгчета за тиквички с млечен сос. Какво по-хубаво обаче от това да нарушиш обичая и да опиташ класиката – пържени кюфтета от тиквички, но в ново амплоа. Особено ако това спестява на домакинята половин час висене пред горещия котлон. Може би кюфтетата от тиквички, приготвени на фурна, губят малко от чудесния вкус, който биха придобили при пърженето, но със сигурност на фурна са далеч по-диетични и здравословни. А и веднъж сложени в печката, повече нямате грижи с тях. Без повече думи, директно към рецептата:

Продукти:

600-700 гр. тиквички
1 яйце
1/3 чаена чаша брашно
2 супени лъжици олио
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
сминдух
1 връзка копър
1 кофичка кисело мляко
4-5 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Тиквичките се измиват и се настъргват на едро ренде (ако имате кухненски робот, ще ви свърши перфектна работа – за по-малко от минута ще настърже всички тиквички).

Настърганите тиквички се посоляват и се оставят в гевгир за около час да се отцедят. Преди да направите сместа за кюфтета е хубаво допълнително да отцедите настърганите тиквички с ръце, за да не се налага да слагате твърде много брашно в сместа.

След като хубаво сте отцедили тиквичките, ги преместете в купа и добавете към тях яйцето, брашното, олиото, солта, черния и червения пипер, чубрицата сминдуха и половината от нарязания на ситно копър. Разбъркайте хубаво, за да се смесят добре съставките. Ако сместа ви се вижда твърде течна (заради добавянето на олиото и яйцето), добавете още 1-2 лъжици брашно – все пак ще трябва да оформите кюфтетата с ръце.

Застелете голяма тавичка с хартия за печене.

Оформете с ръце кюфтета от сместа и ги подредете в тавичката. Ако ви остане малко течност в купата със сместа, изсипете по половин лъжичка от нея върху всяко кюфте, преди да ги сложите да се пекат.

Печете кюфтетата в предварително загрята на 180 градуса фурна до достигане на кафеникав цвят (около 30-40 минути).

Сервирайте кюфтетата със сос от една кофичка разбито кисело мляко, ситно нарязаните или счукани скилидки чесън и другата половина от ситно нарязания копър.

Не пропускайте студената ракия, ако сервирате кюфтетата като предястие или добре изстуденото бяло вино, ако ги поднасяте като основно.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Кюфтета от тиквички на фурна

2 коментара:

  1. Страхотна рецепта, благодаря за споделянето :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря и аз, Веси! Радвам се, че ти е харесала :)

      Изтриване