Страници

вторник, 17 септември 2013 г.

Ароматна ципура на скара


Ароматна ципура на скара

Първият път, когато опитах ципура, беше в един разкошен рибен ресторант в Гърция. Приготвена беше изумително, струваше ми се, че е най-вкусната риба, която някога съм яла. След това съм яла най-различни риби, приготвени по всевъзможни начини. Но и досега ципурата остава един от фаворитите ми, когато стане дума за риба на скара. Днешната ципура беше приготвена по една доста проста технология, но резултатът е много много вкусен – със сигурност няма да съжалявате, ако опитате. Коремчетата на рибките бяха напълнени със стръкове копър и резени лимон, които овкусиха доста добре месото и отвътре. Ето и списъкът с необходимите продукти:

Продукти:

ципура
лимон
пресен копър
сол
черен пипер
риган
бяло вино
зехтин

Начин на приготвяне:

Почистете вътрешността на рибите и люспите им и измийте рибите добре.

Направете по 3-4 напречни разреза от всяка страна на рибите и ги подправете отвън и отвътре със сол, черен пипер и малко риган.

Намажете рибите отвътре с малко зехтин, изстискайте и малко лимон в корема на всяка риба. Напълнете корема на рибите със няколко стръка пресен копър и парче лимон с кората.

Поставете напълнените риби в марината от 150 мл. бяло вино и сокът на половин лимон и сложете съда с рибите в хладилника за 30-40 минути. Ако маринатата не покрива рибите, ги обръщайте периодично.

Преди да изпечете ципурите на скара, ги извадете от маринатата и намажете всяка риба от двете страни с по една лъжица зехтин.

Печете ципурите на скара или грил тиган за около 5-7 минути на страна.

Важно е да сте изстудили бялото вино преди рибата да стане готова за сервиране. Да ви е сладко!

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Ароматна ципура на скара

Няма коментари:

Публикуване на коментар