Страници

събота, 21 септември 2013 г.

Хлебна баница

Хлебна баница

Събота сутрин – време за нещо вкусно. А в моя случай беше и време да помисля какво да правя с половин килограм застоял се вкъщи хляб. Не ми се пържеха филийки, затова се спрях на варианта хлебна баница – тъкмо щеше и да отиде целия хляб, който не е твърде голлямо количество, че да го пържа за двама души само. А като сложа хляба в баницата, удължавам срока му на годност с поне 2 дни. Друг е въпросът, че баница вкъщи толкова време не се задържа. Ако имате и вие хляб, който е престоял няколко дни и всички вкъщи го подбутват, може да приготвите хлебната баничка, ето и рецептата:

Продукти:

500 гр. хляб
4 яйца
1 кофичка кисело мляко – 2%
200-250 гр. сирене
100 мл. сода
50 мл. прясно мляко
олио
20 гр. масло
червен пипер
шарена сол
чубрица

Начин на приготвяне:

Приготвя се смес от четирите разбити яйца, киселото мляко, сиренето и содата, червения пипер, чубрицата и шарената сол.

Намазнявате тавичката с олио и редите един ред филии.

Заливате ги със малко повече от половината от приготвената смес.

Нареждате втори ред филии в тавата.

Заливате ги с останалата плънка – аз на тази фаза установих, че не съм разпределила твърде добре сместа и няма да ми стигне. Затова добавих в нея малко прясно мляко –увеличих количеството смес.

Печете баницата на 180 градуса за половин час. Може да я сложите директно в загрята фурна, но аз ползвах керамична тава, така че не загрявах фурната предварително.

Когато баницата е почти готова, поставяте няколко кръгчета домат върху нея и допичате за още 5 минути – точно колкото ви трябва, за да приготвите кафето или айряна към баничката.


Няма коментари:

Публикуване на коментар