Страници

неделя, 22 септември 2013 г.

Патешка супа



Патешка супа

Със застудяването на времето започнаха да ми се въртят в главата куп еретични мисли за вкусни и мазни зимни манджи. Сетих се за патицата с киселото зеле и ориз, която баба приготвяше. И за страхотната патешка супа, която обожавах и от която хапвах поне три чинии. Баба ми едно време правеше най-вкусната патешка супа, която някой може да си представи. Беше прекрасно жълта и с вълшебен вкус. Много се радвам, че родителите ми успяха да се сетят за рецептата и начина на приготвяне, за да мога и аз да опитам да сготвя супата с вкуса, който помня от едно време. Не стана точно като на баба. Вероятно трябва да я приготвям още 30-40 години, че да я докарам толкова съвършена. Най-вероятно трябва да ползвам и домашна патка, а не купена от магазина. Но при сегашната ситуация постигнах повече от чудесен резултат. След днешното готвене патешката супа по тази рецепта ще влезе в класацията на най-любимите ми зимни супи.

Продукти:

За супата:
600 гр. патешки маншони
2 средно големи картофа
2 моркова
1 голяма глава лук
3-4 скилидки чесън
2 шепи фиде
сол
12-15 зърна черен пипер /цели/
магданоз
целина
чубрица

За застройката:
2 жълтъка
2 равни супени лъжици брашно
¾ чаена чаша кисело мляко

За сервиране:
кисело мляко
пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете много добре патешкото месо /възможно е да има още перушина по него/.

Сложете маншоните да се варят в тенджера заедно с обелените цели картофи, моркови, глава лук и скилидки чесън. Не режете нищо от зеленчуците. Добавете в тенджерата при тях сол и зърната черен пипер.

Не добавяйте олио или друга мазнина – патешкото е достатъчно мазно и ще си пусне мазнина.

Тъй като патешкото се сварява доста по-бавно от пилешкото, може да използвате тенджера под налягане или да се заредите с търпение – ще е дълго варене.

След като сте варили месото и зеленчуците за час и половина в обикновена тенджера, извадете картофите, морковите, лука и чесъна в една купа и ги пасирайте – може да го направите с най-обикновена вилица – те вече са достатъчно добре сварени и се пасират много лесно. Оставете месото да поври още около час.

Извадете маншоните от тенджерата, оставете ги за няколко минути да изстинат и ги обезкостете. Обезкостеното месо нарежете на по-дребни парчета.

Върнете обезкостеното месо и пасираните зеленчуци обратно в тенджерата при патешкия бульона и изчакайте супата да заври. Ако по време на варенето голяма част от водата се е изпарила, добавете към бульона гореща вода, за да увеличите количеството на супата.

Добавете към врящата супа чубрицата, магданоза и целината (в моя случай подправките бяха сухи), както и две шепи фиде.

Докато фидето се вари, може да приготвите застройката – трябват ви два жълтъка от яйца (ако ползвате цели яйца, има шанс застройката да се пресече), малко брашно и малко кисело мляко.

Жълтъците, брашното и киселото мляко се разбъркват в малка тенджера до получаване на гладка каша и тенджерата се слага на котлона. Застройката постоянно трябва да се разбърква, за да не загори. Щом застройката заври и се сгъсти, е време да започнете да добавяте от патешката супа към нея – черпак по черпак, като разбърквате постоянно. След като сте сипали при застройката 5-6 черпака от супата, може да оставите застройката да заври отново и да я излеете в тенджерата със супата. Разбърквате добре супата със застройката и сте готови да сервирате.

При поднасянето баба ми застройваше супата още веднъж – този път всяка порция по отделно. Слагаше във всяка супена чиния по 2 лъжици кисело мляко и с долната част на лъжицата правеше кръгообразни движения по дъното на чиниите – за да може млякото да стане гладко и без бучки. След което баба пълнеше чиниите със супа, разбъркваше супата с киселото мляко, поръсваше порциите с пресен магданоз, а аз ги сервирах на масата.

И за известно време наставаше тишина на масата – с пълна уста не се говори :)

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

11 коментара:

  1. Великолепна супичка! Благодаря за рецептата! Днес я приготвих, само ч есложих малко по-различни подправки: повечко млян черен пипер, риган и джоджен, в застройката с цедли яйца добавих сока от един лимон (когато в застройка с цели яйца се добави лимонов сок, те НИКОГА не се пресичат. И стана божествена вкусотия! Слагам си рецептата във фаворити, често - често ще я готвя!

    ОтговорИзтриване
  2. Страшно се радвам, че супичката ти е харесала толкова много :) Подправките естествено са на вкус, ще пробвам и аз с риган и джоджен следващия път - сигурна съм, че ще е чудесна комбинация. И много много благодаря за трика с лимоновия сок - рядко правя варена застройка и това свойство на лимона не го знаех досега.

    ОтговорИзтриване
  3. разкошна супа.днес я приготвих по твоята рецепта.да си ми жива и здрава.много е вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи, чудесно е да прочета такъв хубав отзив за супичката :)

      Изтриване
  4. Страхотна стана! Аз добавих и 2 зелени чушки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чушките определено ще дообогатят вкуса, чудесно допълнение :) Радвам се, че супичката ви е харесала!

      Изтриване
  5. Страхотна стана супата! Имах домашна патица и винаги я готвим по един и същ начин и търсех нещо ново... Благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анна, страшно се радвам, че толкова сте харесали супата! Да Ви е сладко :)

      Изтриване
  6. Благодаря за чудната идея! Стана много вкусна супа а за първи път готвя с патешко. Определено си я взимам рецептата и за друг път. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам да го чуя, и на мен ми е сред любимите рецепти за супа :)

      Изтриване
  7. И аз я приготвих и много ни се услади, особено в студеното време, благодаря:)

    ОтговорИзтриване