Страници

вторник, 8 юли 2014 г.

Богато гювече


Богато гювече

Терминът „богато гювече” ползвам за цял куп най-разнообразни вариации на тема гювечета – общото между всички тях е, че винаги в гювечетата слагам някакви продукти, които вече са минали термична обработка (най-често месо на скара, което ми е останало от вечерята предния ден, но също така печени картофки, печени чушки и каквото още имам изостанало из хладилника от последните дни). Разбира се, при богатото гювече не пропускам и всички останали продукти, които ползвам за Традиционно гювече с домати, сирене, колбас и яйце, но добавям и нови според това какво не сме успели да изядем предишния ден. Съвсем спокойно гювечето би могло да се кръсти и „Почисти хладилник гювече”, но смятам, че едно ястие трябва да е не само вкусно и визуално привлекателно, но и представено по начин, който да подчертае хубавите му характеристики – разнообразието на продуктите, а не да акцентира върху отрицателните – фактът, че сред продуктите има разни недоядени ястия от предишен ден. Та в днешната версия на богатото гювече ползвах изостаналите от предишната вечер пилешка пържола и парче пресен суджук – и двете печени на скара. Всички продукти, които ползвах, са в списъка по-долу.

Продукти:

1 бр. пилешка пържола от бут – печена на скара
1 бр. пресен суджук – печен на скара
сирене
кашкавал
маслини
домати – пресни или от консерва
яйца
олио
сол
черен пипер
чубрица
магданоз

Начин на приготвяне:

Печените меса се нарязват на парчета, кашкавалът, сиренето и доматите на кубчета и всичко се разпределя по гювечетата. Аз ползвам едно по-голямо гювече с обем от 2 литра и изсипвам в него всички продукти (получават ми се около 4 порции, като го напълня добре).

В гювечетата се добавят маслините и олиото. Гозбата се подправя със сол, черен пипер, чубрица и магданоз.

Съставките се разбърквам добре в гювечето.

Гювечетата се пекат на около 150 градуса за 30 минути под похлупак, като фурната трябва да е студена при поставянето им.

След като гювечетата са печени за 30-тина минути, във всяко гювече се чуква яйце и ястието се запича без капак до готовност на яйцето.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Богато гювече

2 коментара:

  1. много вкусно и наистина богато

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И най-важното - халдилникът е идеално почистен, а всички са доволни от вечерята :)

      Изтриване