Страници

събота, 12 юли 2014 г.

Печена пуйка


Печена пуйка

Да се приготви пуйка може на пръв поглед да изглежда трудно, но всъщност не е чак толкова. Не е твърде типично за нашата култура – нямаме Ден на благодарността, на който това да е традиционното ястие, нито пък обичайно печем пуйка за Коледа. Но пък от време на време не е лоша идея да разнообразим седмичното меню с пуешко – то е хем диетично, хем вкусно. Единственият недостатък на печеното на цяла пуйка (или в моя случай на половин пуйка) е по-дългото време на печене. Но пък от гледна точка на предварително подготовка пуешкото е доста непретенциозно. Ето какво ви трябва, за да приготвите печена пуйка (описаните по-долу продукти са за печене на половин пуйка, ако печете цяла, удвоете маслото):

Продукти:

половин пуйка – моята беше 2,5 кг.
70 гр. масло
сол
черен пипер
прясна мащерка

Начин на приготвяне:

Пуйката се почиства добре (обичайно остава тук-там по някоя перушинка) и се измива. Ако има някакви вътрешности, те се отстраняват.

Месото се подсушава с кърпа от всички страни (може да ползвате няколко хартиени кърпи от кухненска ролка).

Пуешкото се подправя със сол и черен пипер и се намазва с разтопено, но не твърде течно масло (аз поставям маслото в паничка в микровълновата и след това го изчаквам 10-тина минути леко да се стегне, за да не е твърде течно, когато мажа пуйката с него).

Върху пуйката се поставят стръкчета прясна мащерка.  

Пуйката се пече в тава върху метална решетка/скаричка, така че да не се допира до дъното на тавата. В тавата се изливат ок. 400 мл. вода, преди да се метне пуйката във фурната. Тавата с пуйката се покрива с алуминиево фолио.

Печенето става в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час и 30 минути под фолиото, след което за още 1 час и 30 минути без фолио – за да се запече добре кожата. Решетката на фурната трябва да е на най-ниската възможна позиция.

Ако печете цяла пуйка, предвид височината на птицата, е по-добре да печете на по-ниска температура за по-дълго време. Може да пробвате 2 часа и половина на 150 градуса и още 1 час и половина без фолиото. Ако приготвяте цяла птица, печете я с гърдите нагоре. 
 
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар