Страници

неделя, 1 февруари 2015 г.

Царевична питка


Вкъщи обикновено приготвяме всичкия хляб, който консумираме, в машината за хляб - тя меси и пече вместо мен, а вкусът и ароматът на приготвения хляб е невероятен. Хем знаем какво ядем, хем хлябът е страшно вкусен. Единственият недостатък на машината е, че й трябват три часа, за да омеси и опече хляб. А ако човек не се сети навреме да я зареди и включи, може да се получи и диетична вечеря - такава без хляб  :) И тъй като точно така се бяха насложили нещата вчера вечерта, когато към 21 ч. се усетих, че не съм приготвила хляб и нямаме вкъщи никакъв, реших, че запретвам ръкави и ще видим с наличните брашна какво ще спретнем набързо. Е, спретнахме царевична питка, която сама те принуждаваше, изкушаваше, подмамваше да си чупиш от нея, да ръсиш с шарена сол парченцето и да хапваш безспирно.

Продукти: 

2 чаени чаши пшенично брашно
1 чаена чаша царевично брашно
допълнително царевично брашно за доомесване
1 пакетче суха мая 
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
мащерка
шарена сол
200 мл. прясно мляко
2 яйца
50 мл. олио
допълнително олио за доомесване

Начин на приготвяне:

В голяма купа се изсипват всички сухи съставки - брашна, мая, сол, захар, подправки - и се размесват добре.

В центъра на купата се оформя кладенче (съставките се избутват настрани по стените на купата). В кладенчето се изсипват прясното мляко, двете яйца и олиото.

Течните съставки се смесват постепенно със сухите и от продуктите се замесва тесто. Необходимо е още брашно за доизмесване, но тъй като тестото ми беше достатъчно еластично и меко и не желаех да добавям твърде много допълнително брашно, щом постигнете меко тесто, което, макар да е лепкаво, е еластично и меко, добавете малко олио, за да почистите ръцете си от тестото и да го оформите на гладка топка. 

Цялото месене отнема има-няма две минути. 

Преместете оформеното на топка тесто в тава. Дъното на тавата предварително покрийте с хартия за печене, преди да сложите тестото в нея. Притиснете леко топката тесто, за да заеме по-разлата форма и да се опече по-бързо и равномерно.

Тестото трябва да се остави покрито с кърпа на топло, за да втаса. Ако нямате много време да го чакате, можете да покриете тавата с кърпа, да включите фурната на 50 градуса и да поставите тестото във фурната. При мен за около половин час във фурната тестото увеличи обема си повече от два пъти и зае цялата тавичка. 

След като тестото е втасало, пекох на 180 градуса с вентилатор за около 30-40 минути. Тъй като ползвах фурната за бързо втасване, просто махнах кърпата от тестото и увеличих градусите от 50 на 180. Извадих питката, щом на цвят стана златисто-кафява.

По-голямата част от питката хапнахме със шарена сол и сиренце, още докато беше топла. Но какво да се прави - това е съдбата на всяка вкусна питка...

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.



Няма коментари:

Публикуване на коментар