Страници

сряда, 24 декември 2014 г.

Крем-супа от червена леща с източни аромати


Има стандартни ястия, които вероятно присъстват на празничната трапеза на повечето български семейства за Бъдни вечер, но за обяда в този празничен ден ми се струва, че няма традиции и няма изисквания. По този повод човек може да се развихри - в моя случай по стечение на обстоятелствата развихрянето беше със залитане към вегетарианската и дори веганската кухня - ама такъв си е денят - предразполагащ към постни ястия. Спретнах една от най-любимите ми крем-супи, която има две супер съществени предимства - уникално вкусна е и се приготвя за има-няма 20 минути.

Продукти:

За крем-супата:
250 гр. червена леща
1 стрък селари /целина на стъбла/
1 глава лук
2-3 скилиди чесън
1 голям морков
олио
сол
черен пипер
червен пипер
кимион
кориандър
куркума
канела
магданоз
чубрица

За крутоните:
няколко филии стар хляб
зехтин
сол
червен пипер
чесън на прах

Начин на приготвяне:

В тенджера се слага малко олио и след като се сгорещи на котлона, в него се запържват нарязаните на ситно лук, моркови, чесън и селари. Подправят се със сол.

След като се запържат добре зеленчуците, в тенджерата се добавя около литър - литър и половина топла вода. 

Щом водата заври, в нея се изсипва червената леща - на червената леща и трябват само 10-15 минути и вече се е разварила чудесно - това е идеалният продукт за бързи крем супи. В тенджерата при лещата се слагат и всички други подправи - черен и червен пипер, кимион и кориандър на прах, малко канела, куркума, сух магданоз и чубрица. Кимионът, кориандърът и канелата придават страхотен аромат, човек може почти да се пренесе я в Индия, я в арабския свят - който на където го влече.

В момента, в който лещата се развари, котлонът се изключва и супата се пасира.

Още докато ври супата, може да приготвите крутоните – нарязват се на кубчета няколко филии стар хляб – от ръжен и от пълнозърнест хляб стават много вкусни крутони. Парченцата хляб се поставят в покрита с хартия за печене тава. Крутоните се поръсват със сол, червен пипер, чесън на прах, заливат се с 2-3 лъжици зехтин и се разбъркват добре, за да се разпределят подправките по тях.

Пекат се в предварително загрята фурна за 10-тина минути – докато се изпари водата от тях и станат твърди.

При сервирането може да украсите супата с малко пресен  магданоз.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар