Не познавам човек, който да не обича бонбоните Рафаело, а на мен пък са ми най-любимите. По тази рецепта си правя домашен аналог на бонбонките в големи количества :) .
Вкусът не е същият като на оригиналните бонбони, но въпреки това са много приятни и винаги изглеждат симпатично, независимо по какъв повод ги предлагам.
Продукти:
4 чаени чаши кокосови стърготини (около 250-300 гр.кокосови стърготини трябва да имате на разположение)
1 подсладено кондензирано мляко Dutch Lady (397 гр.)
80-100 гр. сурови белени непосолени лешници
Начин на приготвяне:
В тенджера изсипваме 3 чаени чаши кокосови стърготини и цялото кондензирано мляко. Много е важно каквато и марка кондензирано мляко да купите, то да е подсладено, защото неподсладеното няма как в последствие да го подсладите.
Поставяме тенджерата на слаб огън (работещ на ниска степен газов или електрически котлон) и разбъркаме сместа постоянно в продължение на около 5 минути.
Оставяме сместа за половин час да се охлади добре, защото с горещата смес бонбоните се оформят доста по-трудно.
От охладената смес оформяме с ръце топчета, като в центъра на всяко се поставя по един лешник. Аз обикновено разстилам малко от сместа на дланта си, поставям в центъра й лешника, стискам дланта си в юмрук, за да се затвори бонбона, след което с две ръце моделирам бонбончето до идеално кръгло топче.
Топчетата овалваме в кокосови стърготини и нареждаме в поднос.
Естествено според индивидуалните предпочитания можете да замените лешниците с бадеми или орехи. Препоръчително при бадемите е също да са белени и неосолени.
От посочените продукти ми излизат около 50-55 бонбона. По-вкусни са, ако престоят една нощ в хладилника. Е, у нас не винаги успяват да престоят толкова, но… :)
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpabet_list=%D0%A2&id=109&name=Torta-Tryufel - замени черния шоколад с бял в частта с трюфелите и ще получищ 100% вкуса на Рафаело, остава само да ги овъргаляш в кокосови стърготини...
ОтговорИзтриванеТРЮФЕЛИ
ОтговорИзтриване150 г шоколад
1/3 ч. ч. готварска сметана
1 ч. л. ликьор (отново при мен Amaretto)
200 г шоколад за покриване на трюфели и за шоколадовите стърготини
ТРЮФЕЛИ
• Отново сметаната се довежда до кипване и се залива с начупения шоколад.
• Добавя се ликьора и се размесва до пълното разтваряне на шоколада.
• Сместа се оставя в хладилника за няколко часа (при мен за 1ч и 30 минути).
• С чаена лъжичка се оформят трюфели.
• Трюфелите се поставят върху хартия за печене и се оставят във фризера за 1 час.
• След 1 час 100 г шоколад се разтопява и в него се потапят трюфелите.
• Оставят се върху хартията за печене да стегне шоколада.