Доколко това гювече може да се определи като традиционно, ще оставя на всеки от вас сам да прецени. При всички случаи това е начинът, по който майка ми години наред приготвяше гювечета за вечеря. Това, което най-много ми допада при приготвянето на гювечета, е, че мога да метна в тях всякакви продукти, които ми се намират в хладилника. Така че дори да ви липсва нещо от продуктите – няма проблем, гювечетата са въпрос на фантазия, няма как да не се получат вкусни. Количеството на продуктите зависи от предпочитанията ви и наличностите в хладилника, както и от броя на гювечетата, които искате да приготвите.
Продукти:
кренвирши
сирене
кашкавал
маслини
домати (сурови или от консерва)
яйца
люти чушки (ако обичате люто)
олио
сол
черен пипер
чубрица
магданоз
Начин на приготвяне:
Нарязваме кренвиршите на кръгчета, кашкавалът, сиренето и доматите на кубчета и разпределяме всичко в гювечетата. Аз имам едно единствено гювече с обем от 2 литра (на практика мъничък гювеч) и изсипвам в него всички продукти (получават ми се около 4 порции, като го напълня добре).
Добавям в гювечетата маслините и олиото (ако имате индивидуални гювечета, по 2-3 супени лъжици олио на гювече е напълно достатъчно).
Прибавям солта, черния пипер, чубрицата и магданоза. Количествата им са според индивидуалния вкус на готвача, но принципно със солта трябва да се действа внимателно, защото и сиренето, и кашкавалът, а и колбасите са солени.
Разбърквам добре съставките в гювечето и поставям цяла люта чушка, така че само дръжката и да се подава над останалите съставки. Поставена цяла, лютата чушка няма да олюти ястието, освен ако не бъде разкъсана в него.
Пека гювечетата на около 200 градуса за 20-25 минути под похлупак, като фурната трябва да е студена при поставянто им.
След като сме запекли гювечетата, чукваме яйце/яйца във всяко гювече и запичаме до готовност на яйцето (за да се запече по-бързо и лесно, капачетата на гювечетата се махат).
Ако приготвяте гювечетата в микровълнова фурна, не е необходимо да подлагате на топлинна обработка част от продуктите, а после да добавяте яйцето – при приготвяне на гювечета в микровълновата яйцето се слага заедно с всички останали продукти, продупчвате с вилица или ножче жълтъка, захлупвате гювечето и пускате на около 5 минути (в зависимост от мощността на фурната времетраенето е различно, но 5-5.30 минути ще са съвсем достатъчни в повечето модели микровълнови).
При всички случаи обаче гювечетата, приготвени на фурна, са по-вкусни, така че препоръчвам този вариант на готвене.
Много му отива червено винце, макар че и с биричка съвсем не е лошо :)
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен,
може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
става ли без маслини ?
ОтговорИзтриванеСтава, разбира се - няма никакъв проблем да пропуснете някоя от съставките, с които не разполагате или които не обичате. Може да добавите и съставки, които не са посочени в рецептата - важното е да ви харесва вкуса на всички съставки поотделно, тогава ще ви допадне и крайният резултат.
ИзтриванеНе се ли слага и вода?
ОтговорИзтриванеАз никога не слагам вода - в доматите се съдържа достатъчно, гювечето по никакъв начин не е сухо - има си и сосче.
ИзтриванеБлагодаря за рецептата!От много време се мъча да се сетя как се правеха и днес непременно ще ги направя,за да споделя тази вкусотия със семейството си.:)
ОтговорИзтриванеГювечетата са ястие тип "изпразни хладилник". Каквато и импровизация да направите, все ще са вкусни, така че можете да експериментирате свободно според наличните продукти. Да ви е сладко :)
ИзтриванеСтрашно вкусно голямооо гювече се получи,облизахме си пръстите :)!Вместо люта чушка,сложих червена печена чушка!
ИзтриванеМмм, печените чушки са страхотно допълнение :)
ИзтриванеИзглежда супер и аз ще я пробвам! Благодаря! :)
ОтговорИзтриванеНадявам се да ви хареса! Добър апетит :)
Изтриванестанаха страхотно вкусни гюведжета.Облизахме си пръстите както се казва по нашенски
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Приготвих гювечетата,но чукнах яйцето директно преди да съм запекла останалите съставки. Дано да ми се получи
ОтговорИзтриване