Традиционните за нашата кухня салати са страхотни
– обожавам зелена салата с репички, зелен лук и яйце, шопската, снежанка,
картофена – започвам да примлясквам блажено само при мисълта за тях.
Но понякога човек иска да излезе извън зоната си
на комфорт, приготвяйки нестандартна храна – без рецепта, без идея за крайния
резултат, разчитайки просто на интуицията си. Трифон Зарезан беше добър повод
да проверя колко ракия изпива една нетипична салата. Съставките бяха
модифицирани многократно в процеса на приготвяне в зависимост от това какво съм
забравила да купя от първоначалния списък с необходими продукти, който бях структурирала
мислено в главата си (част от него си остана само там), и според това какво е останало из хладилника.
Но резултатът беше безспорно добър.
Продукти:
няколко листа салата айсберг
няколко листа маруля
краставица
зелен лук
сушени домати
скариди
нар
сол
зехтин
винен оцет
Начин на приготвяне:
Айсбргът и марулята се накъсват на парчета,
краставицата се обелва и нарязва на полумесеци, зеления лук се нарязва на
ситно, сушените домати – на дълги тънки ивици.
Главите на скаридите се премахват. Скаридите се
пекат на плоча.
В купа се смесват накъсаните айсберг и маруля,
краставицата и зеления лук. Добавят се сол на вкус, зехтин и оцет и всичко се
разбърква. Количеството салата се разпределя по чиниите за сервиране.
Към всяка чиния със салата се добавят ивици сушен
домат и зрънцата на парче нар.
Преди сервиране върху салатата се нареждат и
горещите скариди.
Сервира се с ракия и непременно с чинийка за
боклук – за да може всеки да си почисти скаридите сам – така е по-сладко.
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар