Напоследък установявам, че макар много да обичаме
риба вкъщи, почти не купуваме и не приготвяме този тъй полезен продукт. А
експертите по хранене препоръчват да се консумира риба поне веднъж седмично. С
ясното съзнание, че искам по-често да вечеряме рибка, взех два стека сьомга и почти
тържествено си обещах, че всяка седмица ще се старая да хапваме минимум веднъж
риба.
Важно е да знаете, когато приготвяте
сьомга, че самата риба е изключително мазна и независимо какъв начин на приготвяне изберете няма нужда да добавяте
мазнина (освен ако не е в съвсем малко количество – за дообогатяване на вкуса). В тигана ми не само
нямаше мазнина, ами и рибата си пусна част от своята по време на приготвянето.
Продукти:
стекове сьомга (броят им зависи от броя на хората,
за които приготвяте рибата)
бяло вино
лимон
сол
черен пипер
дафинов лист
магданоз
девесил
мащерка
Начин на приготвяне:
Първата стъпка в приготвянето на тази много
вкусна сьомга е мариноването й в подправки, лимон и вино. За да мариновате
рибата, изберете съд, в който парчетата сьомга максимално добре се събират, без
да остават празни места в съда (в противен случай ще трябва или да използвате по-големи
количества лимон и бяло вино за маринатата, или периодично да обръщате
сьомгата, за да се маринова добре и от двете страни).
Измийте сьомгата и я поръсете от двете страни със
сол, черен пипер, магданоз, девесил и мащерка. Поставете я в съда за мариноване
и залейте с равни количества бяло вино и изстискан сок от лимон, докато рибата се покрие с течността. В моя случай за
двата стека използвах около 80 мл. бяло вино и сокът на половин лимон – в съда
ми стековете се събраха идеално, така че нямах нужда от много течност за
маринатата. Добавете към маринатата и 1 листенце
дафинов лист.
Оставете сьомга с маринатата в хладилника за около
2 часа.
Запечете сьомгата в тефлонов тиган без мазнина за
около 5-7 минути на страна – докато постигнете цвета, който желаете.
Можете да сервирате сьомгата с всякакви
разновидности на зелена салата или пък като мен – със запечени картофки с
билки. Не забравяйте да добавите и бутилка – две бяло вино.
Яжте рибата, докато е топла. Многократното
облизване на пръстите е гарантирано.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен,
може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Много хубава рецепта, Slance, а аз още не съм готвила сьомга. Ще трябва да коригирам пропуска. Запечената апетитна коричка на твоята ме провокира :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
:) Опрелено трябва да поправиш пропуска - както и да приготвиш сьомга, няма да сбъркаш - винаги става страшно хубава.
ОтговорИзтриванеЗдравей, дали може да споделиш и рецептата за картофите с билки, тъй като изглеждат божествено?
ОтговорИзтриванеПривет, Яна, в случая правих петстепенно меню за вечеря и прибегнах до някой дребни хитрости като картофки с билки, купени готови от кулинарния магазин, така че за картофките на снимката не мога да дам рецепта. Аз правя билкови картофки най-често по два начина и горещо мога да ти препоръчам всеки един от тях. Описала съм ги в блога си, така че направо ти слагам линковете към рецептите: http://biri-miri.blogspot.com/2014/07/blog-post_17.html и http://biri-miri.blogspot.com/2013/02/blog-post.html . Надявам се някоя от тях да ти е полезна!
Изтриване