Чудесен е твърде слаба дума за този пай. Разкошен
също не е достатъчно силно определение. Да си оближеш пръстите, докато ти
плющят ушите от кеф може би ще е най-точното описание.
Пилешкият пай приготвих на основата на рецептата
на един приятел – Ангел Димитров, който освен страхотен кулинар е и основател и
главен готвач в кулинарно училище "Амюз Буш". Махнах някои продукти
от рецептата на Ангел, добавих няколко неща от мене си и се насладихме на
страхотен пай.
Продукти:
800 гр. бутер тесто (един пакет)
600 гр. пилешко филе
2 моркова
1 стрък праз
голяма глава стар лук
1-2 стръка селари (американска целина на стъбла) –
ако няма откъде да купите, не я заменяйте с българска целина, а просто я
пропуснете като продукт
150 гр. тиквички
3 скилидки чъсън
30 гр. обезкостени маслини
60 гр. сирене чедар
200 гр. заквасена сметана
60 гр. масло
3 лъжици брашно с връх
олио или зехтин
сол
черен пипер
половин връзка прясна мащерка
Начин на приготвяне:
Бутер тестото се размразява (вади се от
фризера/камерата и се оставя в хладилник за едно денонощие или на стайна
температура за 2 – 2 ½ часа).
Нарязват се морковите, праза, лука, тиквичките и селарито на дребно,
а чесънът – съвсем ситно.
Пилешкото месо се нарязва на кубчета – около 1 на
1 см. Може да
ползвате не само филе от гърдите на пилето, но ако изберете например бутчета, ще
се наложи да ги обезкостите и да махнете кожата.
Маслините се обезкостяват и се нарязват, сиренето
чедар се нарязва също на дребно.
В тенджера или дълбок тиган на котлона се загрява
мазнина, в съда се слага чесънът, а няколко секунди по-късно и нарязаното
пилешко месо и се запържва до побеляване на пилето. Добавят се нарязаните
зеленчуци – моркови, праз, лук, тиквички, селари и се запържват.
Когато зеленчуците омекнат, тиганът се сваля от
котлона
В отделен съд запържваме половин пакетче масло,
заедно с брашното. Изсипваме получения сос при зеленчуците и пилето и
разбъркваме.
Към пилето и зеленчуците добавяме заквасената сметана,
маслините и сиренето чедар. Всичко се разбърква добре. Сместа се подправя със
сол, черен пипер и листенцата на прясната мащерка – придава страхотен аромат.
В тава се поставя едната половина от бутер
тестото – добре е тавата да е с размерите на листа бутер тесто, но не е особен
проблем и ако е по-голяма или малко по-малка.
Листът бутер тесто се дупчи на много места с
вилица и върху него се излива плънката.
Втория лист бутер тесто се поставя върху плънката
и с нож се правят фини разрези в тестото под формата на решетка – това е за
красота.
Пече се в предварително загрята на 200-220
градуса фурна. Първите 15 минути фурната не трябва да се отваря, за да не
спадне обема на бутер тестото.
Може да добавите и една биричка към готовия пай, но
практиката показва, че той става толкова вкусен, че тотално може да забравите да
пиете от бирата.
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Много апетитно изглежда, Slance! А четейки рецептата разбирам защо "ушите ще плющят от кеф" :))) Много ми хареса и е точно по вкуса ми! Благодаря за споделянето!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Благодаря :) И спрямо моя вкус този пай попадна точно в десетката, много съм доволна от резултата, само не ми хареса колко бързо свърши :)))
ОтговорИзтриванеЛека вечер и приятен и вкусен уикенд!
Очаквам с нетърпение да го направиш и да поканиш да го опитаме и евентуално унищожим ако е хубав ...
ОтговорИзтриванеАко напишеш име и/или телефон, ще стане доста по-лесно това с поканата :)
ИзтриванеОпреселено топ 10!!!!! Благодаря за рецептата!!!!!
ОтговорИзтриванеЗа нищо :) Радвам се, че ви е харесало :)
Изтриванеtosi pai e 4udesen , mnogo e podhodqst sa gosti ,moje da se napravi i s drugi produkti / po vkus -rasbira se / i e ot rezeptite , koito vinagi spasqvat domakinqta! !!!!
ИзтриванеИ на мен този пай ми е страшно любим - съставките за плънката търпят много импровизации според наличните продукти в хладилника, а гостите ми са винаги очаровани, когато го сервирам :)
Изтриване