Днес вкъщи сме на рибена вълна. Напоследък се
старая поне веднъж седмично в менюто да присъства риба, поради което често ми
се случва да приготвям пъстърва. Вкъщи много се уважава тази рибка – както и да
се сготви, все е вкусна. Компания на пъстървата правеше традиционната по нашите
географски ширини гарнитура за риба – картофена салатка.
В случая е приготвена с една много лесна
панировка, която е подходяща за паниране на всякакви бели риби.
Продукти:
пъстърва – по 1 филе на човек (т.е. 1 риба за
двама души)
царевично брашно
сол
картофи
праз
магданоз
сол
олио
оцет
Начин на
приготвяне:
Пъстървата се филетира и обезкостява (за по-лесно
може да се купят обезкостени филета от пъстърва или друга бяла риба). Всяко
филе се нарязва на 3-4 парчета.
Парчетата риба се овалват в смес от няколко
лъжици царевично брашно и сол и се пържат в загрята мазнина до златисто – не
препържвайте пъстървата, ще стане много суха.
След изваждането от тигана, рибките се нареждат в
чиния върху салфетка или парче кухненска хартия, за да може да се отцеди
излишната мазнина от тях.
Рибката може да се сервира с картофена салатка от
сварени нарязани картофи, нарязан праз или лук, накълцан на ситно магданоз,
сол, олио и оцет.
При сервирането може да добавите в чиниите и резенче
лимон (което аз пропуснах да сложа преди да направя снимките).
Перфектното допълнение към рибката е чаша светло
пиво :)
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар