Вече
времето е пролетно и топличко, сега е идеалният момент за семпли и вкусни
пролетни ястия със сезонни продукти – пресните дребни картофки. В рецептата,
която ще напиша, няма нищо извънредно или феноменално – просто резултатът е
твърде вкусно, бързо и лесно ястие, та да пропусна да я метна тук.
Продукти:
3-4
стръка зелен чесън (ако не обичате зелен чесън, може да го замените със зелен
лук)
копър
сол
черен
пипер
червен
пипер
олио
Начин
на приготвяне:
Картофките
се измиват много добре, но не се белят. Ако не са особено дребни, се нарязват
на половинки, третинки, четвъртинки в зависимост от големината на картофа. Най-малките
се ползват цели. Копърът и чесънът се нарязват на дребно.
В
тенджера (добре е да е с незалепващо покритие) се сипва олио – то трябва да
покрие добре дъното, но да не е толкова много като за пържене на картофи,
защото цялото олио, което сложите в тенджерата, ще остане в ястието.
Тенджерата се слага на котлона и след като
олиото се сгорещи, се изсипват картофките, добавя се сол и черен пипер и се
слага капакът на тенджерата. На всеки две-три минути картофките се разбъркват
като тенджерата се разклаща и раздрусва много енергично, но без да се отваря
капакът й. Ако не успеете да разбъркате така, го направете по стандартния начин
– с лъжица, но после бързо сложете капака отново, за да не се пържат, а да се
задушават картофките.
Щом картофките се задушат, в тенджерата се
добавят нарязаните зелен чесън, копър и малко червен пипер, всичко се разбърква
и се оставя на колона за още две минути – отново под капак.
След това изключвате котлона и бързото и
лесно пролетно ястие е вече готово за сервиране. Ако ви звучи много постно,
можете да ползвате задушените така картофки за гарнитура към всякакви мръвки.
Да ви е сладко!
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен,
може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
страхотна рецепта, въобще всички ястия във вашия блог страхотно ми допадат!!! И аз най-много си обичам българската кухня и най-вече - вкусните и лесни ястия като всички тези в блога. Продължавайте все така - обещавам да опитам повечето рецепти!! Силви
ОтговорИзтриванеПривет, Силви, много благодаря за милите думи! Радвам се да прочета, че рецептите ти допадат и имаш желание да ги опиташ! Ще чакам и следващи включвания от теб, за да знам как ти се получават ястията и имаш ли препоръки за подобряването им :) Хубав и усмихнат ден ти пожелавам!
ИзтриванеСтрахотни са,благодаря за рецептата,само да добавя,сварих предварително 2 големи бутчета обезкостих ги и ги добавих да се готвят заедно с картофките,вместо сол използвах 2 зеленчукови бульона,стана уникално вкусно!
ОтговорИзтриванеТи направо си сглобил изцяло ново ястие :) Радвам се, че базовата рецепта ти е свършила работа и си я доразвил в нещо ново и страшно вкусно :)
ИзтриванеВсичко добре, но колко време горе долу трябва да седят в тенджерата докато се задушат?
ОтговорИзтриванеСредно между 20 и 30 минути в зависимост от големината на картофките, количеството им и степента на котлона. Аз се ориентирам и по цвета дали са готови, но като ги правите за първи път, извадете едно картофче към 15-тата/20-тата минута и опитайте.
ИзтриванеЗадушените картофи никога не ми се получават.Сега ще опитам и с вашата рецепта.А на каква степен на котлона ги приготвяте?
ОтговорИзтриванеАз ги правя на максимално силен котлон, но в тенджера с доста дебело дъно, по което нищо не залепва. Надявам се картофките да ти се получат много вкусни!
Изтриванеprekrasni sa kartofkite gi napravih i si oblizahme prastite.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че са ви харесали, да ви е сладко :)
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеСтрахотни са! Не съм ял по-вкусни картофи с копър и мисля, че пресният лук е основният виновник! А...и замених олиото с масло!
ОтговорИзтриванеАз напоследък ги правя с комбинация от зелен лук и зелен чесън - всякаква зеления много им отива :)
Изтриване