Мммм…
свинско. И мммм… врат. Какво по-хубаво от вратни пържоли. Хем са леко мазнички,
хем не твърде. Стават чудесно и на скара, и на фурна. За по-добра част от
прасето не мога да се сетя. Обикновено правя свинското на фурна (освен в
хипотезата, в която сме на палатки и няма опасност да се размирише из целия
апартамент, че и из целия квартал). С времето технологията за приготвяне се е
стандартизирала – подготовката отнема 2 минути, а готвенето – около 2 часа.
Много е важно колко добре е транжирано/ сте транжирали месцето. Принципно
месото трябва да се реже на пържоли напречно на влакната (в противен случай
резултатът са доста жилави мръвки).
Продукти:
свински
вратни пържоли или парче свински врат
сол
черен
пипер
червен
пипер
чубрица
магданоз
целина
девесил
вода
червено
вино
Начин
на приготвяне:
Месото
се измива и ако не е предварително нарязано, се нарязва на пържоли, които се
подреждат в тавичка.
Върху
пържолите се наръсва добре от всички подправки, след което пържолите се обръщат
от другата страна и отново се поръсват с подправките.
Месото
се полива с топла вода, така че да бъде покрито и се пече в предварително
загрята на 180 градуса фурна за около 2 часа като се обръща веднъж през това
време.
Когато
водата почти е извряла, наливате в тавичката при цвърчащите пържоли червено
вино (половин – една чаша в зависимост колко месо печете) и мръвките се оставят
за още 5 минути във фурната, след което последната се изключва. Важно е да
имате предвид, че когато използвате червено вино за готвене, не трябва да
използвате най-нискокачественото и евтино вино, което иначе не бихте пили – за
готвене се използва също толкова хубаво вино, колкото и това, което пиете.
Сервирайте
картофките с гарнитура по ваш избор – в моя случай оформих цветенце от Хрупкави печени
картофи с чесън, розмарин и мащерка и сервирах с късно бургундско вино (Spätburgunder), но разбира се виното и
гарнитурата са въпрос на лични предпочитания.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен,
може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар