В
България треската не е много популярна, но пък е изключително широко
разпространена и любима из ресторантчетата в Португалия. Разглеждайки снимките тазгодишната ми ваканция там, реших, че ще се хапва
треска. Португалците доста често приготвят тази риба под формата на манджичка с
разни зеленчуци, но аз избрах по различен вариант – направих я на фурна, като
предварително я бях наложила с магданозче, орехи и галета от едната страна.
Рецептата е изключително проста, много бърза, а резултатът си заслужава.
Продукти:
500 гр. филе от треска
1 връзка магданоз
30 гр. орехи
1 лъжица галета
сол
зехтин
Начин на приготвяне:
Филето от треска се нарязва на парчета. Парчетата
се посоляват и се нареждат в омазнена със зехтин тава.
Приготвя се смес от много ситно накълцания
магданоз, счуканите орехи и галетата. Към сместа може да се добави и много
ситно накълцана скилидка чесън. Тази смес се поставя върху горната страна на филенцата
треска, като трябва да притиснете сместа с ръце върху филетата, за да полепне
добре и да стане като коричка.
Рибката се запича в предварително загрята на
180 градуса фурна за не повече от 12-15 минути и се сервира с парченца лимон. И
разбира се чаша бяло вино :)
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен,
може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Здравей, Ками! Случайно попаднах на твоя блог и останах приятно изненадана от разнообразието на предложенията ти. Вкъщи рибата е на особена почит, готвя много често и твоят начин на приготвяне на такава вкусна риба като треската много ми допадна.:-))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Привет, Мони! Много ти благодаря за милите думи, страшно се радвам, че рецептата ти е допаднала! Надявам се и друг път да попадаш на интересни рецепти тук. Сърдечни поздрави и пожелания за един много слънчев и ведър ден :)
ОтговорИзтриване