Мъфините
са сред любимите съботно-неделни закуски вкъщи. А днес по повод Деня на
съединението, похапнахме една празнична доза мъфинчета още в петък. Вкъщи сме
раздвоени дали харесваме тази рецепта повече, ако мъфините са приготвени само
със сирене или версията на царевичните мъфини със сирене и зелена чушка е
по-сполучлива. Но пък дозата е достатъчна, за да има мъфини и от двата модела.
Необходимите продукти не са много, а за няма и половин час из кухнята ви ще
започне да се носи страхотно ухание.
Продукти:
2 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжица хлебна сода
половин чаена чаша олио
1 ½ чаени чаши бяло пшенично брашно
½ чаена чаша царевично брашно
червен пипер
сминдух
чубрица
200 гр. натрошено сирене
1 зелена чушка
мак
сусам
Начин на приготвяне:
В
купа се разбиват яйцата, добавят се киселото мляко, хлебната сода и олиото и
всичко се разбърква добре.
Към
сместа се прибавят брашното, червения пипер, сминдуха и чубрицата и се
разбърква до получаване на хомогенна смес.
Добавя се натрошеното сирене, разбърка се, за да се
разпредели добре из сместа и се пълнят 6 от формичките за мъфини.
В останалата смес добавям нарязана на дребно зелена чушка и
разбърквам. Пълня и останалите формички (в моя случай сместа стигна за още 10
мъфина със сирене и чушка – чушката придава много свеж вкус според мен).
Формите за мъфини се пълнят на максимум ¾ от обема всяко
гнездо, тъй като тестото се надига доста при печене.
Преди печене може да поръсите мъфините със сусам и/или
маково семе.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около
половин час (докато клечката за зъби излезе напълно суха от мъфина).
Докато си изпием кафетата, в кошница останаха едва 3-4
мъфина. Време ни е за разходка за изразходване на поне част от погълнатите
калории.
В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар