Сигурно
цял половин час тази вечер умувах какво да приготвя за вечеря с наличните вкъщи
продукти – трябваше да е нещо на основата на кайма и картофи. Стартирах
размислите с идеята за овчарски пай, но в интерес на истината ме домързя да
приготвя картофеното пюре за целта, преминах през класиката – пържени кюфтета с
пържени картофи, която отхвърлих сравнително бързо, заради многото мазнина,
която щеше да съдържа вечерята, прехвърлих мислено варианта за мусака, вече
почти предусещах страхотния й вкус в устата си и се сетих за многото картофи,
които половин час има да режа на ситно. В крайна сметка се спрях на вариант,
който ми се стори и бърз, и вкусен, и здравословен (на фона на пържения си
еквивалент) – измислих да приготвя печени на фурна кюфтенца с картофки около
тях за гарнитура. Вече от фурната се носи много приятното им ухание, а аз мога
да използвам времето, за да нахвърлям рецептата.
Продукти:
500
гр. кайма
1 – 1,2 кг. картофи
2
средни глави лук
1
яйце
сол
черен
пипер
червен
пипер
магданоз
чубрица
сминдух
50
мл. олио
150
мл. бира
200
мл. вода
Начин
на приготвяне:
Картофите
се обелват, измиват и нарязват на кубчета, лентички или както ги харесвате и се
мятат в една тавичка. Към картофите се добавят едната глава лук, нарязана на
тънки полумесеци, сол, черен и червен пипер, магданоз, сминдух, олиото, бирата
и водата и се разбъркват добре в тавата.
В
купа омесвате каймата, яйцето, едната глава лук, нарязана на много ситно, сол,
черен и червен пипер, магданоз, чубрица и сминдух.
От
омесената кайма приготвяте дребни до средно големи кюфтета (на мен ми излязоха
16 броя) и ги поставяте в тавата при картофките, като правите дупчици/гнезда
между картофките, където поставяте кюфтенцата.
Печете
ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час и половина.
Щом кюфтенцата се запекат добре от едната страна, ги обърнете в тавата, за да
хванат цвят и от другата.
Ако
се чудите с какво да поднесете вечерята, изобщо не го правете – разливайте
бирата по чашите.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен,
може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар