От Великденските козунаци ми остана 1 последен – не е странно, че седмица след Великден съвсем никой не желаеше да го яде този пресъхнал козунак. Но аз все пак щях да го пробутам. Не съм голям фен на бисквитените торти за разлика от моя мъж, който ги обожава. Затова планът да превърна сухия козунак в подобие на бисквитена торта много ме изкушаваше – знаех, че ще се възприеме много добре. А то се възприе дори по-добре от очакванията ми. Тортата беше ометена за отрицателно време, като от нея успях да хапна само парченцето на снимката. Явно някои хора ще трябва да минават на диета… Добре, че козунаците свършиха, защото ако имаше още 1 такава тортичка, нямаше да можем да си влезем в панталоните :-)
Продукти:
1 средно голям козунак
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша захар
1 пакетче царевично нишесте /аз използвах ванилия/
1 ванилия
1 яйце
30 гр. масло
50 гр. шоколад
Начин на приготвяне:
Козунакът
се нарязва на тънки филийки – в моя случай 16 на брой, като за всеки блат от
тортата перфектно ми стигнаха 8 филийки козунак, поставени плътно една до друга.
Прави
се млечен крем, като около 800 мл. от прясното мляко и чаената чаша захар се
слагат в тенджера на котлона да се варят. В купа разбивам 1 яйце, добавям останалите
200 мл. прясно мляко, пакетчето нишесте – в моя случай то беше ванилия и още
една ванилия за по наситен ванилов вкус и аромат на крема.
Щом
млякото кипне, към него се добавя нишестената смес. Разбърквайте непрестанно,
докато кремът се сгъсти.
След
като кремът се сгъсти, котлонът се изключва. Към крема се добавят няколко
парченца масло и кремът се разбърква до разтапянето на маслото.
Последната
част от направата на тортата е подреждането й – половината от филийките козунак
се подреждат плътно в тавичка, върху тях се излива половината от крема. Реди се
втори пласт от останалите филийки козунак и се покрива с втората половина от
крема. Макар за рецептата да се ползва сух козунак, не е нужно филийките козунак
предварително да се топят в нещо, че да станат по меки – млечния крем ще попие
във филийките и ще ги направи много нежни и крехки.
Може
да се добави финален щрих на козуначената торта – след като тортата се охлади,
върху нея с помощта на ренде се настъргва млечен шоколад. Ако настържете
шоколада, докато кремът е топъл, шоколадът ще се разтопи върху тортата.
Препоръчвам
тортата да се остави в хладилника за една нощ, преди да се сервира.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук,
за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар