Страници

понеделник, 21 април 2014 г.

Козуначена торта със заквасена сметана и плодове

Козуначена торта със заквасена сметана и плодове

Вероятно на всеки се е случвало да приготви/купи/получи от своите гости за Великден повече козунаци, отколкото нормално биха могли да се изядат от семейството в рамките на няколкото празнични великденски дни. А след това логично козунаците изсъхват, стават все по-малко апетитни и всеки само ги побутва, без да има реално желание да яде повече от тях. И тъй като за мен е неприемливо да се хвърля годна за ядене храна, трябва да се измисли някакъв начин, по който козунаците да станат отново апетитни. В къщи този начин беше да превърнем козунаците в блатове за една от любимите ни торти - плодово-сметановата. От въпросния попресъхнал козунак, който направихме на торта, не остана и троха. 

Продукти:

1 средно голям козунак
400 гр. заквасена сметана
1/2 чаена чаша захар
1 банан
2 бр. киви
1 портокал
сок от компот-кайсия
1 желатин

Начин на приготвяне:

Козунакът се нарязва на няколко блата - нашият го нарязахме на 4 еднакви на дебелина блатове, като най-горният, този който беше покрит със захар и неравен, заради сплитането на козунака, не го ползвахме за тортичката, а си го хапнахме с кафето.

Прави се крем от заквасената сметана и захарта - няма нужда от миксер, достатъчно е да разбъркате добре съставките с лъжица.

Плодовете се нарязват на дребно.

Първият от блатовете от козунак се поставя в поднос, сиропира се със сока от кайсиевия компот, намазва се с няколко лъжици от сметановия крем и се поръсва с нарязаните парченца банан. Върху банана се намазва тънък пласт сметана и се поставя вторият блат.

При втория козуначен блат се действа по същата процедура - сиропиране със сока от компота, малко сметана, после се поръсва с парченца киви и портокал, слага се още малко сметана върху плодовете и отгоре се поставя третия и последен блат.

Върху третия блат се слага цялата останала сметана (не оставих сметана за замазване на стените на тортата, тъй като исках да се вижда структурата й) и се нареждат останалите плодове. 

За да не потъмнее банана, а и за да запазят плодовете свежия си вид, разтворих един желатин според указанията на опаковката му и с четчица, напоена в желатина, намазах добре плодчетата, наредени върху тортата. 

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар