Терминът
„богато гювече” ползвам за цял куп най-разнообразни вариации на тема гювечета –
общото между всички тях е, че винаги в гювечетата слагам някакви продукти,
които вече са минали термична обработка (най-често месо на скара, което ми е
останало от вечерята предния ден, но също така печени картофки, печени чушки и
каквото още имам изостанало из хладилника от последните дни). Разбира се, при
богатото гювече не пропускам и всички останали продукти, които ползвам за Традиционно
гювече с домати, сирене, колбас и яйце, но добавям и нови според това какво
не сме успели да изядем предишния ден. Съвсем спокойно гювечето би могло да се
кръсти и „Почисти хладилник гювече”, но смятам, че едно ястие трябва да е не
само вкусно и визуално привлекателно, но и представено по начин, който да
подчертае хубавите му характеристики – разнообразието на продуктите, а не да
акцентира върху отрицателните – фактът, че сред продуктите има разни недоядени
ястия от предишен ден. Та в днешната версия на богатото гювече ползвах
изостаналите от предишната вечер пилешка пържола и парче пресен суджук – и
двете печени на скара. Всички продукти, които ползвах, са в списъка по-долу.
Продукти:
1 бр. пилешка пържола от бут – печена на скара
1 бр. пресен суджук – печен на скара
сирене
кашкавал
маслини
домати – пресни или от консерва
яйца
олио
сол
черен пипер
чубрица
магданоз
Начин на приготвяне:
Печените
меса се нарязват на парчета, кашкавалът, сиренето и доматите на кубчета и всичко
се разпределя по гювечетата. Аз ползвам едно по-голямо гювече с обем от 2 литра
и изсипвам в него всички продукти (получават ми се около 4 порции, като го
напълня добре).
В
гювечетата се добавят маслините и олиото. Гозбата се подправя със сол, черен
пипер, чубрица и магданоз.
Съставките
се разбърквам добре в гювечето.
Гювечетата
се пекат на около 150 градуса за 30 минути под похлупак, като фурната трябва да
е студена при поставянето им.
След
като гювечетата са печени за 30-тина минути, във всяко гювече се чуква яйце и ястието
се запича без капак до готовност на яйцето.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата
Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате
информация за най-новите публикувани тук рецепти.
много вкусно и наистина богато
ОтговорИзтриванеИ най-важното - халдилникът е идеално почистен, а всички са доволни от вечерята :)
Изтриване