Да се
приготви пуйка може на пръв поглед да изглежда трудно, но всъщност не е чак
толкова. Не е твърде типично за нашата култура – нямаме Ден на благодарността,
на който това да е традиционното ястие, нито пък обичайно печем пуйка за
Коледа. Но пък от време на време не е лоша идея да разнообразим седмичното меню
с пуешко – то е хем диетично, хем вкусно. Единственият недостатък на печеното
на цяла пуйка (или в моя случай на половин пуйка) е по-дългото време на печене.
Но пък от гледна точка на предварително подготовка пуешкото е доста
непретенциозно. Ето какво ви трябва, за да приготвите печена пуйка (описаните
по-долу продукти са за печене на половин пуйка, ако печете цяла, удвоете
маслото):
Продукти:
половин
пуйка – моята беше 2,5 кг.
70 гр.
масло
сол
черен
пипер
прясна
мащерка
Начин на приготвяне:
Пуйката
се почиства добре (обичайно остава тук-там по някоя перушинка) и се измива. Ако
има някакви вътрешности, те се отстраняват.
Месото се
подсушава с кърпа от всички страни (може да ползвате няколко хартиени кърпи от
кухненска ролка).
Пуешкото
се подправя със сол и черен пипер и се намазва с разтопено, но не твърде течно
масло (аз поставям маслото в паничка в микровълновата и след това го изчаквам
10-тина минути леко да се стегне, за да не е твърде течно, когато мажа пуйката
с него).
Върху
пуйката се поставят стръкчета прясна мащерка.
Пуйката
се пече в тава върху метална решетка/скаричка, така че да не се допира до
дъното на тавата. В тавата се изливат ок. 400 мл. вода, преди да се метне пуйката
във фурната. Тавата с пуйката се покрива с алуминиево фолио.
Печенето
става в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час и 30 минути под
фолиото, след което за още 1 час и 30 минути без фолио – за да се запече добре
кожата. Решетката на фурната трябва да е на най-ниската възможна позиция.
Ако
печете цяла пуйка, предвид височината на птицата, е по-добре да печете на
по-ниска температура за по-дълго време. Може да пробвате 2 часа и половина на
150 градуса и още 1 час и половина без фолиото. Ако приготвяте цяла птица,
печете я с гърдите нагоре.
В
случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за
интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук,
за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар