Страници

неделя, 21 октомври 2012 г.

Гювеч

Гювеч със свинско, картофи и зеленчуци

Една от най-любимите ми български гозби. За съжаление нямам глинен съд, в който да приготвям гювеч, затова правя ястието в тава. Продуктите са съвсем традиционни:

свинско месо (месо за готвене или плешка)
картофи
патладжан
моркови
чушки
грах (ползвам замразен или от консерва за по-лесно)
зелен боб
бамя
лук
домати от консерва
сухи люти чушки – по желание (аз слагам сушени чушчици към края на печенето)

Подправки:
олио
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
магданоз
целина
дафинов лист

Количествата на всички продукти зависят от размера на съда и от индивидуалните предпочитания на готвача.

Начин на приготвяне:

Нарязвам месото на хапки, картофите - на големи парчета, морковите – на кръгчета, лука – по на едро, патладжана и чушките също на едро, ако слагам пресен зелен боб – почиствам шушулките от двете страни и в зависимост от размера им, разрязвам на две или на три части.

След като нарежа патладжана на едри кубчета, го слагам в чиния, посолявам го обилно и го оставям за половин час да си пусне горчивия сок. След това го измивам, преди да го сложа в ястието.

В тенджера на котлона поставям месото, нарязано на хапки, за да се запържи. Подправките, които слагам на месото при пърженето, са сол, черен пипер и дафинов лист. От време на време разбърквам, макар че понякога се разсейвам и пропускам :) . Пържа около 30-тина минути (в част от времето месото си е пуснало вода и по-скоро се вари, откоркото се пържи).

Същевременно нарязаните зеленчуци слагам в най-голямата възможна тава (много любима манджа ми е гювеча и се прави в големи количества вкъщи). Ако сред зеленчуците има замразени, в моя случай – грах и зелен боб, тях слагам към края на печенето. В тавата добавям сол, черен и червен пипер, сушени магданоз и целина, чубрица. Заливам с вода, така че зеленчуците горе-долу да са покрити. Не слагам олио в тавата, тъй като свинското се пържи в достатъчно мазнина, която после ще излея при зеленчуците. Мятам във фурната на 200 градуса горе-долу по същото време, по което съм сложила и месото да се запържи на котлона.

Щом месото придобие златист цвят, изключвам котлона и прехвърлям мръвките, заедно с цялата мазнина в тавата при зеленчуците. Разбърквам добре и оставям да се пече.

Когато ястието е готово, добавям и замразените зеленчуци – зеления боб и граха. Разбърквам гозбата и връщам във фурната. В този момент добавям и сухите люти чушки, като не ги режа, а ги слагам цели – за да може да сипя порция с люта чушка само на който желае.

Около 5 минути след като съм добавила граха и зеления боб, слагам в тавата и доматите. Ако съм отворила голяма консерва (800 гр.) изливам в тавата първо доматения сок от консервата и разбърквам ястието. След като съм разбъркала, нарязвам всяко доматче от консервата на 2 половинки и нареждам половинките върху ястието. Не разбърквам, за да може всяко доматче да се запече. Ако съм отворила малка консерва – 400 гр., то нарязвам доматите на по-дребни парчета и разбърквам ястието, след като съм ги добавила.

Ако имам свежи подправки – примерно пресен магданоз, го добавям в тавата заедно с доматите.

Сервирам гювеча с червено винце и любов :) .

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Гювеч със свинско, картофи и зеленчуци



1 коментар:

  1. Здравейте,
    Чудесни са пътуванията във вашата "галактика". Поздравления! Позволете един въпрос -
    Ако ползвате само замразени зеленчуци, каква е при тях послеедователността? Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване