Страници

понеделник, 22 октомври 2012 г.

Мъфини с парченца шоколад и лешници


Мъфини с парченца шоколад и лешници


По тази рецептата стават много вкусни мъфинчета – чудесна допълнение към кафето и още по-прекрасно допълнение към чаша уиски.

Продукти:

1 яйце
половин чаена чаша захар
половин чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжица бакпулвер (около 5 грама – половин стандартно пакетче)
125 гр. масло
1 чаена чаша брашно
1 пакетче ванилова захар или 1 ванилия
какао – 3 супени лъжици
100 гр. шоколад – млечен, черен или комбинация от двата по ваш избор
30-40 гр. лешници

Начин на приготвяне:

Хубаво е яйцата и маслото да се извадят от хладилника няколко часа преди да започнете с приготовлението на мъфините. Но не е толкова съществено за вкуса според мен.

Разтопявам маслото на най-ниската степен на котлона.

Натрошавам лешниците и шоколада на дребни парченца. За целта използвам малко ръчно чопърче. Ако нямате такъв уред, не е никакъв проблем – можете да натрошите лешниците в хаванче, а шоколадът да начупите на парченца и след това да го раздробите с нож.

За забъркването на съставките ползвам 2 купи.

В едната купа слагам сухите съставки – брашно, какао, бакпулвер и ванилия/ванилова захар. Не пресявам брашното, тъй като нямам сито, но ако вие разполагате с такова, можете да го пресеете. Целта на упражнението е сместа за мъфини да се получи гладка и хомогенна, а не на бучки. Но и без процедурата с пресяването не ми е ставала на бучки сместа за тези мъфини, така че няма проблем да се пропусне тази част. Добавям към брашното какаото, бакпулвера и ванилията.

В другата купа разбивам яйцето. Добавям захарта и разбивам отново. Следва киселото мляко, което също разбърквам и последно разтопеното маслото (което вече е на стайна температура).

Изсипвам течните съставки при сухите и разбърквам до получаване на гладка смес.

Последно към сместа добавям парченцата шоколад и лешник.

Така приготвената смес ми стига за 12 мъфинчета, които пека в силиконови формички, покрити с хартия за печене (тъй като все още не съм се сдобила с хартиени кошнички за печене).

Пека на 180 градуса за около 30 минути – докато клечката за зъби започне да излиза суха от мъфина.

И както стана вече дума – готовите мъфинчета са неустоими са с чаша уиски, но също така вървят добре и с чаша кафе за закуска. 

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар