Страници

неделя, 21 октомври 2012 г.

Пиле на бутилка


Вкусно и сочно пиле на бутилка с картофи


Когато бях малка, страшно много ми допадаше визията на това ястие и много се радвах, когато майка ми го приготвяше. И сега ми се струва доста ефектно, а същевременно става и много вкусно. Едно време майка ми слагаше пилето върху бутилка от бира или върху бурканче от бебешко пюре (когато аз бях дете, бурканчетата от бебешко пюре бяха почти двойно по-високи от сегашните бурканчета с пюрета). И в двата случая стъкленият съд се пълнеше с вода преди пилето да го възседне.

Като реших да приготвя тази рецепта, се порових из интернет и някъде прочетох, че бутилката се пълнела не с вода, а с бира. Идеята била, че бирата ще заври и ще полива пилето през време на печенето. Ама при мен не се получи така. Една част от бирата се беше изпарила, но не ми се струва да е поливала пилето по време на печенето, така че повече няма да заносвам кехлибарената течност по този груб начин – следващият път ще си сипя биричката в халба, за да имам занимание докато се пече вечерята, а празната бутилка ще напълня с вода.

Та така, ето и необходимите продукти:

цяло пиле
картофи
моркови
масло – 60-80 гр.
чесън
сол
самардала
черен пипер
червен пипер
магданоз
стъклена бутилка от бира
малко бира

Начин на приготвяне:

Започвам с измиване на пилето и почистването му – изрязвам опашните жлези и връхчетата на крилцата.

Разтопявам маслото на най-ниската степен на котлона.

Приготвям си паничка, в която слагам сол, черен и червен пипер. В интерес на истината, когато приготвях пилето, не си извадих предварително подправките и трябваше, както се бях омазала с маслото, да се измия неколкократно, че да сложа всички подправки навсякъде по пилето. Затова следващия път ще постъпя по-разумно и ще си приготвя нещата предварително.

Нарязвам две скилидки чесън на много фини парченца. Може и да се начукат на пюре.

Обелвам по дребни картофи, за да мога да ги изпека цели.

Почиствам и нарязвам 4 моркова. Два и половина от тях изяждам, докато готвя, а каквото успея да спася от себе си, нарязвам на кръгчета или на елипси.

След като маслото се разтопи, намазвам пилето върху кожата, под кожата (лесно може да си проврете ръката между кожата и месото на пилето и да намажете и под кожата, за да стане по сочно месото), както и отвътре.

Слагам подправките (сол, черен и червен пипер, чесън) по същия начин – върху кожата, под кожата и отвътре на птицата.

Поставям пилето да седне върху стъклена бирена бутилка, пълна с вода и слагам бутилката по средата на тавата.

За гарнитура мятам в тавата обелените картофки – цели, както и резенчетата моркови.

Наръсвам гарнитурата обилно със сол и самардала. Самардалата е една подправка, която съвсем наскоро открих. Благодарение на едно изключително мило и гостоприемно семейство от Твърдица, от които получих като подарък освен другите неща и едно бурканче “зелена сол” или сол със самардала. Явно тази подправка е популярна основно в някои региони на Южна България, но много похожда на картофки. Ако не разполагате със самардала, наръсете върху картофките чубричка и магданоз – пак ще стане много вкусно.

Заливам картофките с вода, така че да са почти/съвсем покрити. Слагам малко бира, колкото ми се откъсне от сърцето, но не повече от 100 мл. и съвсем малко олио (тъй като пилето го мазах с масло в тавата, на практика част от мазнината си остана по тавата и олиото е само допълнение).

Мятам във фурната е пека на 200 градуса.

А колко бира изпива това пиле, ако знаете...

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

Вкусно и сочно пиле на бутилка с картофи

10 коментара:

  1. Изглежда страхотно. Колко време се пече долу-горе? А фурната с вентилатор ли е или без?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Софи. Можеш да печеш и с вентилатор, и без вентилатор. С вентилатор би се сготвило малко по-бързо, но ще трябва по-често да отваряш фурната и да поливаш пилето със соса от тавичката, тъй като вентилаторът изсушава храната. Ако печеш с вентилатор, можеш да намалиш малко градусите на печенето - например 180 с вентилатор. Аз бих пекла без вентилатор, но и в този случай пак поне 3-4 пъти отварям фурната, след като пилето започне да хваща цвят и с една лъжица си вземам от соса и поливам месото. Ще ти трябва около час и половина за печене.

      Изтриване
    2. аз съм пробвала 3 пъти тази рецепта и тайната на успеха с биричката е като се отвори шишето и се положи пилето, внимателно да се допълни с вода догоре, тъй като самите шишета не са съвсем пълни. тогава вече при печенето се облива пилето с биричка :)

      Изтриване
    3. Непременно ще пробвам следващия път трика с доливането на вода - много благодаря, че сподели тази тънкост!

      Изтриване
    4. Спокойно си оставете половината бира в шишето и не доливайте догоре с вода. Когато нанижете пилето, кожата от шийката трябва да покрие гърлото на шишето. Бирата наистина започва да кипи и облива пилето, само че отвътре. Става страхотно. Много вкусно и сочно.



      Изтриване
    5. Благодаря за включването и коментара - споделеният кулинарен опит води до все по-вкусни резултати :)

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Зависи колко килограма е пилето, аз пека средно между час и половина и два часа, като се ориентирам по загара на кожата - ако кожата на пилето е оранжево-кафеникава, като на снимките, значи вече мога да го вадя от фурната.

      Изтриване