Страници

събота, 3 ноември 2012 г.

Патладжан-ветрило със сирене и домат

Патладжан-ветрило със сирене и домат

Не съм особен любител на патладжана (даже никак), но тъй като в хладилника ми неизвестно как се озоваха 3 патладжана, все някак трябва да ги сготвя. С първия от патладжаните приготвих ветрилото от снимката по-горе. Тази рецепта търпи доста интерпретации, общо взето може да напълните ветрилото с каквото имате в хладилника. В моя случай стана вегетарианско ветрило.

Продукти:

1 патладжан
1 голям домат
100 гр. сирене
50 гр. кашкавал
1 скилидки чесън
1 супена лъжица олио
сол
червен пипер
чубрица
магданоз

Начин на приготвяне:

Направих разрези по дължина на патладжана, стигайки на около 1 см от опашката, където зеленчукът трябва да остане цял. Идеята е да се получат нещо като филийки, свързани в основата си.

Измих патладжана и посолих хубаво всички разрези. Оставих зеленчука на страна за около половин – един час, за да може да се отдели горчивият сок от него.

През това време нарязах сиренето и домата на филийки, скилидката чесън – на съвсем тънки кръгчета, магданоза – на дребно. Настъргах и кашкавала.

След като патладжана си беше пуснал сока, го изплакнах обилно и във всеки разрез поставих парче сирене. Наръсих обилно червен пипер и чубрица върху сиренето.

В разрезите на патладжана върху парчето сирене поставих кръгчета домат, така че да покрият сиренето, а върху доматите – по няколко парченца чесън.

Поставих патладжана в тавичка върху хартия за печене (основната цел на хартията в моя случай е да готвя с по-малко мазнина). Притиснах леко патладжана, така че добре да се разтвори “ветрилото”.

Залях патладжанчето с около 1 лъжица олио – за да не ме критикуват вкъщи, че е съвсем постно ястието (пък и имах намерение да настържа 50 гр. кашкавал върху ветрилото на финала на печенето, така че нямаше нужда от повече мазнина).

Покрих тавата с патладжана с алуминиево фолио – за да не изсъхне много патладжана по време на печене.

Пекох ястието около час на 200 градуса.

Махнах алуминиевото фолио и поръсих с настъргания кашкавал.

За финал украсих патладжана с нарязания магданоз.

Изяде се толкова бързо, че едва успях да го опитам. И колкото и да не съм фен на патладжаните, не мога да отрека, че много ми се услади.



В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.

5 коментара:

  1. Не е лошо, ако поставите източник на рецептата. Поне от етична гледна точка, всеки блогър си споменава източниците.
    а ветрилото е много вкусно, наистина, поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Варианти на патладжан-ветрило има в много блогове и сайтове - както български, така и чуждоезични. Моят не е нито копиран, нито взаимстван от някой конкретен източник - по-скоро е комбинация от 10-12 рецепти, на които съм попаднала в интернет - възприела съм това, което ми се е сторило апетитно и подходящо от всяка. Когато съм видяла само една рецепта и съм взаимствала моя вариант от нея, го посочвам изрично - напр. рецептата за Картофи соте с розмарин, мащерка и чесън в стил Джейми Оливър: http://biri-miri.blogspot.com/2014/07/blog-post_17.html . Ако сте се почувствали лично засегнат/а от публикацията ми, Ви се извинявам - не искам да засегна нито един готвач, нито един кулинарен блогър, нито един човек, споделил рецепта в интернет, нито да присвоявам рецепти. И не мисля, че го правя. Аз готвя като цяло интуитивно - постоянно променям рецепти, прибавям нови съставки, търся вкус, който да ми допадне максимално. Няма рецепта, коята да сготвя по същия начин, по който е описана в някоя от изчетените от мен книги или някой блогове - взаимствам идеята за ястието, а не конкретна рецепта. В случая с патладжана-ветрило ми е изключително трудно да определя източник на рецептата, предвид многото прегледани варианти на ястието и направената от тях компилация. Още веднъж приемете извиненията ми, ако рецептата ми се доближава до ваша рецепта или до позната ви рецепта от друг източник - вероятно се доближава и до още 10-тина други рецепти за същото ястие - половината от тях на английски, немски или испански, а другата половина на български - колкото и да искам рецептите ми да са уникални, неповторими и друг човек никога да не се е сещал преди или след мен за точно такъв вариант и модификация на вкусовете, в общия случай това нито е възможно, нито е лесно постижимо. Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  2. По вкусно ще стане ветрилото ако патладжаненото ветрило се изпържи предварително в мазнина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност, пърженето добавя страхотен вкус на патладжана, но вкъщи се старая да готвя доколкото се може здравословно и избягвам като цяло да пържа храната. За вкуса след пърженето обаче съм напълно съгласна :)

      Изтриване
    2. Мдаааааааа...по - добре с по - малко мазнинка...и без това всичко друго което си поръчаш някъде е мазно като за Световно...поне вкъщи да е по - здравословно! Иначе аз го напръсках само с малко зехтин и това беше!

      Изтриване