Страници

четвъртък, 13 декември 2012 г.

Тиквени мъфини с мед и канела

Уникално вкусни тиквени мъфини с мед и канела

В началото на тази седмица в офиса ми се организираше благотворителна закуска. Идеята на мероприятеието е всеки, който има желание, да донесе домашно приготвена храна – сладки, соленки, торти, пасти, баници, кифлички и т.н. След това се определя  цена за всяко парче от тези изкушения и се продават на служителите от фирмата (около 200 души). Освен че беше изключително вкусна закуска, след която буквално се търкалях от преяждане, със събраната от продажбите сума се подкрепя някаква добра кауза (в този случай – изграждане на център за работа с деца с аутизъм, но на всяка благотворителна закуска се подкрепя различна инициатива).   

По повод това офис-събитие опекох двойна доза мъфини с тиква, мед и канела. Това е една от любимите рецепти за мъфини вкъщи, така че се надявам и колегите, купили си от мъфинчетата, да са останали доволни.

Без излишни приказки, минавам към рецептата. От долупосочените продукти ми се получават 12 броя мъфини.

Продукти:

150 гр. сварена тиква
1/3 чаена чаша прясно мляко
1 яйце
1/4 чаена чаша захар
1/3 чаена чаша мед
60-70 гр. масло (половин стандартно пакетче)
1 чаена чаша брашно
5 гр. канела (половин стандартно пакетче)
1 ванилия
1/3 чаена лъжица какао
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода
мънинко джинджифил (на върха на лъжичката – защото е доста силна подправка, която не всеки харесва)
сладко от малини – за украса

Начин на приготвяне:

В купа пасирам сварената тиква на пюре и добавям прясното мляко към нея. Разбивам с бъркалката за яйца.

В друга купа разбивам яйцето и захарта.

В моя случай медът беше захаросан, така че поставих в паничка меда и маслото и ги втечних на водна баня, като не ги оставих да се затоплят излишно.

Пресипах смесите от масло и мед, както и от тиква и мляко в купата при захарта и яйцата.

За да забъркам сухите съставки използвах отделна купа (в случаи като този осъзнавам колко е хубаво, че имам миялна машина). Разбърках добре брашното, канелата, какаото джинджифила, ванилията, содата и бакпулвера.

Изсипах сухите съставки в купата при течните съставки и разбърках до получаване на хомогенна смес.

Поставих хартиени кошнички в гнездата на формата за мъфини и разпределих сместа на 12 равни части (кошничките е добре да се пълнят на около 3/4 от обема им, за да не преливат – в моя случай сместа идеално се разпредели в съотвествие с това условие).  

Преди да сложа мъфините да се пекат, поставих върху всяко от тях по 2-3 малинки от бурканче със сладко от малини. Обичайно правя тези тиквени мъфини, слагайки върху всяко от тях по 1 вишна от бурканче със сладко – тя пада надолу в сместа и става много вкусна сърцевина на мъфина. Малинките, тъй като бяха по-леки, останаха върху мъфините като украса.

Мъфините на снимките към ръцептата са от по-грозните, които оставих вкъщи. По-красивите и с цели малинки отгоре занесох на работа – трябваше да имат добър търговски вид предвид идеята на благотворителната закуска. От снимките се вижда и какво се случи с останалата част от тиквата, която не влезе в мъфините :)

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Тиквени мъфини с мед и канела, гарнирани с печена тиква

4 коментара:

  1. мазинината не е ли малко?

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусът на тиквените мъфини е чудесен при това количество масло, мисля, че им е напълно достатъчно. Но ако ти се струва малко, можеш и да експериментираш, като добавиш повече масло - вероятно пак ще се получичи много добър резултат.

    ОтговорИзтриване
  3. нищо не пише за печенето - на колко градуса, колко време?

    ОтговорИзтриване
  4. Май съм пропуснала частта с печенето :). Пека мъфините на 180 градуса с вентилатор в предварително загрята фурна. Нужни са им около 25-30 минути, като за да преценя дали са опечени, ги бучвам с клечка за зъби - ако клечката излезе съвсем суха, вадя мъфините от фурната. Ако има части от сместа по клечката, продължавам да пека, докато клечката не излезе суха от кексчето.
    В случай че кексчетата са печени без хартиени кошнички, след като се извадят от фурната трябва да се оставят 7-8 минути да поизстинат и чак след това се вадят от формата за мъфини. Ако има хартиена кошничка или хартия за печене, мъфините могат да се извадят от формите и веднага след опичането им.

    ОтговорИзтриване