Страници

сряда, 16 януари 2013 г.

Традиционно гювече с домати, сирене, колбас и яйце


 
Традиционно гювече с домати, сирене, колбас и яйце


Доколко това гювече може да се определи като традиционно, ще оставя на всеки от вас сам да прецени. При всички случаи това е начинът, по който майка ми години наред приготвяше гювечета за вечеря. Това, което най-много ми допада при приготвянето на гювечета, е, че мога да метна в тях всякакви продукти, които ми се намират в хладилника. Така че дори да ви липсва нещо от продуктите – няма проблем, гювечетата са въпрос на фантазия, няма как да не се получат вкусни. Количеството на продуктите зависи от предпочитанията ви и наличностите в хладилника, както и от броя на гювечетата, които искате да приготвите.  

Продукти:

кренвирши
сирене
кашкавал
маслини
домати (сурови или от консерва)
яйца
люти чушки (ако обичате люто)
олио
сол
черен пипер
чубрица
магданоз

Начин на приготвяне:

Нарязваме кренвиршите на кръгчета, кашкавалът, сиренето и доматите на кубчета и разпределяме всичко в гювечетата. Аз имам едно единствено гювече с обем от 2 литра (на практика мъничък гювеч) и изсипвам в него всички продукти (получават ми се около 4 порции, като го напълня добре).

Добавям в гювечетата маслините и олиото (ако имате индивидуални гювечета, по 2-3 супени лъжици олио на гювече е напълно достатъчно).

Прибавям солта, черния пипер, чубрицата и магданоза. Количествата им са според индивидуалния вкус на готвача, но принципно със солта трябва да се действа внимателно, защото и сиренето, и кашкавалът, а и колбасите са солени.

Разбърквам добре съставките в гювечето и поставям цяла люта чушка, така че само дръжката и да се подава над останалите съставки. Поставена цяла, лютата чушка няма да олюти ястието, освен ако не бъде разкъсана в него.  

Пека гювечетата на около 200 градуса за 20-25 минути под похлупак, като фурната трябва да е студена при поставянто им.

След като сме запекли гювечетата, чукваме яйце/яйца във всяко гювече и запичаме до готовност на яйцето (за да се запече по-бързо и лесно, капачетата на гювечетата се махат).

Ако приготвяте гювечетата в микровълнова фурна, не е необходимо да подлагате на топлинна обработка част от продуктите, а после да добавяте яйцето – при приготвяне на гювечета в микровълновата яйцето се слага заедно с всички останали продукти, продупчвате с вилица или ножче жълтъка, захлупвате гювечето и пускате на около 5 минути (в зависимост от мощността на фурната времетраенето е различно, но 5-5.30 минути ще са съвсем достатъчни в повечето модели микровълнови).

При всички случаи обаче гювечетата, приготвени на фурна, са по-вкусни, така че препоръчвам този вариант на готвене.

Много му отива червено винце, макар че и с биричка съвсем не е лошо :)



В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти.
 

12 коментара:

  1. става ли без маслини ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Става, разбира се - няма никакъв проблем да пропуснете някоя от съставките, с които не разполагате или които не обичате. Може да добавите и съставки, които не са посочени в рецептата - важното е да ви харесва вкуса на всички съставки поотделно, тогава ще ви допадне и крайният резултат.

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Аз никога не слагам вода - в доматите се съдържа достатъчно, гювечето по никакъв начин не е сухо - има си и сосче.

      Изтриване
  3. Благодаря за рецептата!От много време се мъча да се сетя как се правеха и днес непременно ще ги направя,за да споделя тази вкусотия със семейството си.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гювечетата са ястие тип "изпразни хладилник". Каквато и импровизация да направите, все ще са вкусни, така че можете да експериментирате свободно според наличните продукти. Да ви е сладко :)

      Изтриване
    2. Страшно вкусно голямооо гювече се получи,облизахме си пръстите :)!Вместо люта чушка,сложих червена печена чушка!

      Изтриване
    3. Ммм, печените чушки са страхотно допълнение :)

      Изтриване
  4. Изглежда супер и аз ще я пробвам! Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  5. станаха страхотно вкусни гюведжета.Облизахме си пръстите както се казва по нашенски

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте. Приготвих гювечетата,но чукнах яйцето директно преди да съм запекла останалите съставки. Дано да ми се получи

    ОтговорИзтриване