Страници

сряда, 16 януари 2013 г.

Бананови мъфини с шоколад и карамел

Бананови мъфини с шоколад и карамел

Не мога да  не спомена, че това са най-чудесно ухаещите мъфини, които някога съм правила. Невероятен аромат се разнасяше от тях, едвам се сдържах да не ги пека на отворена фурна :)

Обаче с карамела допуснах грешка, защото ми се лепеше по хартиените кошнички. Но повече относно това, кои мои грешки да не повтаряте, ще си кажа след малко. И въпреки лекото недоразумение с този карамел, станаха много вкуснички мъфинчета. От количествата по-долу излизат 12 броя.

Продукти:

3 банана
1 яйце
125 гр масло
1/4 чаени чаши прясно мляко
3/4 чаени чаши захар
1 и 1/2  чаени чаши брашно
1 чаена лъжица сода
1 чаена лъжица бакпулвер
1 ванилия
100 гр. шоколад Милка с карамел

Начин на приготвяне:

Пасирам бананите в чиния.

В купа разбивам яйцето и захарта.

Втечнявам маслото на водна баня на слаб котлон, като не го оставям да се затопля излишно.

Изсипвам маслото, млякото и пасираните банани в купата при захарта и яйцата и разбърквам добре.

За да забъркам сухите съставки използвам отделна купа. Първо, пресявам брашното.

Разбърквам добре брашното, ванилията, содата и бакпулвера.

Изсипвам сухите съставки в купата при течните съставки и разбърквам до получаване на хомогенна смес.

И сега дойде ред да кажа къде сбърках. Исках в мъфините да има хем шоколад, хем карамел и реших да нарежа един шоколад Милка с карамел на малки парченца, да го прибавя към сместа за мъфини, да разбъркам и така да я сипвам по гнездата. Само че, тъй като пека мъфините в хартиени кошнички, там където карамелът се беше докоснал до хартията, мъфините сериозно се бяха залепили за нея и после трудно се отделяха.

В тази връзка съм измислила две решения на проблема, които мога да приложа следващия път, когато реша да ароматизирам жилището с тези страхотно ухаещи мъфини. Или ще ги опека, застилайки всяко гнездо във формата за мъфини с хартия за печене, защото по нея не ми се вярва да залепне каквото и да било, или пък вместо да раздробявам шоколада, мога да го разделя на по големи парчета и да сложа по 1 или 2 в сърцевината на всеки мъфин. Така ще мога да си опека мъфинчетата в красивите хартиени кошнички, без да се чудя после как да ги извадя от кошничките, че да ги похапнем.

И остана да кажа само за печенето – след като съм поставила хартиени кошнички в гнездата на формата за мъфини и разпределила сместа на 12 равни части (кошничките е добре да се пълнят на около 3/4 от обема им, за да не преливат), пека мъфините в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути. Дали са готови проверявам както винаги с клечка за зъби – ако излиза суха от мъфините, значи те нямат повече работа във фурната.

С това допълнението към сутрешното кафе беше подсигурено. И към вечерното уиски също.  Е, само за два дни, но и това е нещо :)

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Бананови мъфини с шоколад и карамел

4 коментара:

  1. Представям си как ухаят, Слънчице! Въпреки, че те е поизнервил карамелът изглеждат много, много апетитно! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Елти! Аз съм на принципа, че човек от грешките си се учи най-добре. А си станаха и доволно вкусни мъфини, така че не се оставих да ме ядоса проблема с отлепването, само си взех поука от това :)

      Изтриване
  2. ще ги пробвам.... изглеждат много вкусно...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти :) Вярвам, че мъфините ще ти допаднат - толкова са ароматни, че е трудно да не хапне човек поне 2-3-4.

      Изтриване