Страници

петък, 18 януари 2013 г.

Мусака от картофи и кайма в глинена керемида

Мусака с картофи и кайма в глинена керемида



Мусаката е едно от най-обичаните за ядене ястия вкъщи, но е и едно от тези, които редовно пропускам да сготвя. Обичам картофките съвсем на дребно и, като се налага да направя цяла тава мусака, беля и режа картофи поне половин час. После и предварителната топлинна обработка на всичките продукти и... ами домързява ме в голяма част от случаите и въобще не я започвам. Но днес много ми се беше дояло, а знаех, че вкъщи ще има и още един изключително зарадван от тази ми кулинарна прищявка, та реших, че ще сготвя. Но без да прекалявам с количествата.

Имам 2 глинени керемиди, които ми се сториха чудесно решение. Още повече, че преди около месец в една много симпатична копривщенска кръчмичка се насладих за сефте на мусака в глинен съд. Според менюто на кръчмата трябваше да бъде поднесена в глинено гърне, доколкото си спомням, но честно казано много се зарадвах, когато видях, че ми поднасят ястието в керемида. Все пак керемидите заслужават да имат повече приложения в кухнята, а не само да се ползват за приготвяне на риба и картофени запеканки. Стига толкова празни приказки, време е за рецептата. От посочените количества аз напълних 2 средно големи керемиди. Друг е въпросът, че на практика всяка от тези керемиди съдържаше “порцийка” като за двама души. Но у нас сме добри прасета – всеки сам си омете цялата керемида, че и за още питаше.  

Продукти:

400 гр. кайма
5-6 средно големи картофа
1 глава лук
2 малки домата
олио
сол
черен пипер
самардала
чубрица
магданоз
червен пипер
2 яйца
2-3 лъжици кисело мляко

Начин на приготвяне:

Картофите се режат на дребни кубчета, лука също се реже на ситно. Единият домат се настъргва на ренде или пък също се нарязва на дребни кубчета (няма пречка доматът да е от консерва, но аз имах пресен, така че ползвах него).

В тиган или тенджера се слагат няколко супени лъжици олио и мазнината се оставя да се загрее на котлона.

Изсипва се нарязаното на ситно лук и се запържва леко.

Прибавя се каймата към лукчето и се разбърква, докато каймата се накъса на дребни парченца.

Когато и каймата се позапържи, към нея се добавят и нарязаните на дребно картофки. Пържи се всичко още няколко минути и се изсипва чаша топла вода в тигана.

Добавят се подправките – сол, черен пипер, самардала (ако нямате, не е никакъв проблем, просто я пропуснете), чубрица, магданоз, червен пипер.

Периодично продуктите се разбъркват, като остават на котлона за около 15-тина минутки или докато водата в тигана се изпари.

Когато водата от съда се е изпарила, се прибавя и настъргания или нарязан на дребно домат, разбърква се още веднъж и тигана се сваля от котлона. На тази фаза продуктите са вече почти готови.

Изчаква се няколко минути и продуктите от тигана се разпределят в двете керемиди (картофите и каймата може би не са чак толкова горещи, но предпочитам да не рискувам да си спукам глинените керемиди, заради което са и тези няколко минути пауза).

Слагам напълнените керемиди в студена фурна и я включвам на 200 градуса.

Приготвям си заливка от 2 яйца, 2 препълнени супени лъжици кисело мляко и обилно количество дребно нарязан пресен магданоз. Трябва да спомена, че тази заливка става изключително тънка – точно както аз я обичам. Ако предпочитате дебелите пухкави заливки, трябва да добавите още 2-3 препълнени лъжици кисело мляко, половин лъжичка сода и 1 лъжица брашно за това количество мусака.

След като мусаката ми се е пекла 20-тина минути от момента на включването на фурната, слагам и заливката и оставям ястието да се запече,  докато заливката придобие приятен златист цвят.

Втория домат нарязвам на кръчета и поставям няколко от тях върху всяка порция мусака. Оставям да са запекат и доматките. Ако нямате пресен домат, по-добре пропуснете тази декорация.

Изключвам фурната, щом заливката на мусаката придобие оранжево-кафеникав цвят.

Преди да сервирам поръсвам ястието с още малко пресен магданоз (очевидно вкъщи тази подправка ни е много любима :)

Излапахме си мусаките за нула време, така бързо, че дори и бира нямахме време да пием към тях. Но пък след това наваксахме с бирите, все пак не е редно човек да пропуска тези удоволствия :) 

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Мусака с картофи и кайма в глинена керемида

2 коментара:

  1. Чудесна идея е това с керемидата, Слънце! И на мен ми е досадно подготвянето на картофите, но няма как. Снимките са ти много апетитни! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че идеята ти е харесала. На мен също ми стана много готино, когато ми сервираха мусаката в глинен съд - вкусът е различен :) А картофите, които трябва да се нарежат, са по-малко :D

    ОтговорИзтриване