Страници

събота, 19 януари 2013 г.

Баница с праз и сирене

Баница с праз и сирене

Общоизвестно е, че най-добре е да приготвяме храната си със сезонни зеленчуци и плодове. Мислейки за зимата, чудесен пример за сезонен зеленчук е празът. Приготвям го най-често на салата от праз и маслини (със сол, олио и много оцет), замествам стария лук с праз в част от ястията (в зелеви сърми, също и към свинско месце в гювеч и къде ли още не), а вчера приготвих и баница с къпани кори, праз и сирене.

За първи път ползвах къпани кори, но резултатът ми хареса, така че скоро ще повторя.

Това, което много ми допадна при баницата с праз, е, че въпреки че е доста зеленчукова, ми идва по-тежка от стандартните баници със сирене и се наяждам с по-малко количество. Което е добре за талията ми :)

Продукти:

400 гр. точени кори (3 броя)
3 цели стръка праз
5 яйца
300 гр. сирене
100 гр. кисело мляко
1 кафена чаша олио
сол
червен пипер
чубрица
магданоз

Начин на приготвяне:

Трите праза се почистват и измиват добре, нарязват се на много тънко и се запържват в голям тиган или тенджера заедно с цялата мазнина за около 10 – 15 минути, като периодично се разбъркват. Празът загубва между 1/2 и 2/3 от обема си при запържването.

Когато празът стане готов, към него се добавят всички подправки – солта, червения пипер, чубрицата и магданоза и сместа се оставя да изстине.  

В купа се разбиват 4 яйца, добавя се киселото мляко и натрошеното на дребно сирене. Прибавя се и изстиналия праз и сместа се разбърква добре.

Всяка една от къпаните кори се разстила и се намазва с подготвената смес, така че да не останат ненамазани части.

Всяка кора се навива на руло, след което навитите рула завиваме на спирала в тава, намазана с малко олио. Навиваме баницата от центъра на тавата в посока навън.

Преди да се сложи баницата във фурната, се намазва отгоре с едно разбито яйце.

Пече се на 170 градуса за около 40 минути – докато баницата придобие оранжево-златист цвят.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Баница с праз и сирене


Няма коментари:

Публикуване на коментар