Страници

вторник, 22 януари 2013 г.

Надупени картофи

Надупени картофи


В къщи рядко се готви нещо постно за вечеря. Всъщност готви се, но само като гарнитура към вечерята. Затова и изненадата ми беше голяма, когато ме помолиха да приготвя нещо без месо. Е, постарах се да е нещо достатъчно ароматно и вкусно и резулататът бяха тези надупени картофи с масло и подправки.

Продуктите:

1 – 1,200 килограма дребни картофи
масло
сол
самардала
чубрица
шарена сол

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и се бланшират на порции от по няколо картофа за по 3-4 минути всяка порция. Бланширането става като картофите се потапят в съд с вряща подсолена вода за посоченото време, след което се изваждат и се оставят да изстинат. Принципно след като се бланшират зеленчуци, те се слагат в купа със студена вода с лед, за да се прекъсне процеса на готвене, но в тази рецепта може да извадите картофките в купа, тенджера или тава без вода и просто да ги оставите да изстинат.

Картофите се нарязват на половинки и се поставят в тава, като отрязаната страна трябва да гледа нагоре.

Върху картофките се наръсват чубрица, шарена сол и самардала (подправка, известна още като зелена сол, разпространена основно в някои региони на Южна България и много подходяща за картофки).

Голяма тава се намазва с масло и в нея се слагат картофките, които трябва да са обърнати с подправената страна надолу. Върху тях можете да ръснете малко сол.

Картофките се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса докато станат златисти на цвят и отгоре, и отдолу. След като се извадят от фурната картофите се намазва отгоре с масло, което се разтапя моментално и ястието е готово за сервиране. 

Много добре вървят със сиренце. Двама души успяхме да се справим за вечеря с голямата тава от снимката, което си е един вид комплимент за готвача.   

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Надупени картофи

1 коментар: