Страници

петък, 25 януари 2013 г.

Кекс с газирана вода

Кекс с газирана вода

Този кекс е по-известен като кекс с лимонада, но като върл противник на газираните безалкохолни напитки и натуралните сокове, в които няма нищо натурално, не можах да се прежаля да купя лимонада. Ако ще купувам нещо газирано, предпочитам то да е максимално здравословното – бира :) Освен че бирата е полезна за бъбреците, тя съдържа и витамини от Б-групата, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и има куп други приложения. Може да си почистите и листата на фикуса с бира – ще станат лъскави и красиви. Или да я ползвате за готвене. Следващия път ще пробвам да приготвя този кекс с бира – интересно ми е какво ще се получи.

След това лирично отклонение по темата с бирата (явно трябва да си сипя една чаша, като гледам как се отплеснах в тази посока), да се върнем на кекса. Майка ми го правеше с лимонада. Страшно е лесен и е много вкусен. Може да се ползва всякаква сладка газирана безалкохолна напитка или пък газирана вода.

Продукти:

5-6 яйца
2 чаени чаши захар
1 чаена чаша газирана вода
3/4 чаена чаша олио
3 чаени чаши брашно
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилена захар (или 1 ванилия)
2 супени лъжици какао
2-3 супени лъжици пудра захар

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват в купа и към тях се прибавя захарта. Разбърква се добре и в купата се изсипват и газираната вода и олиото. Сместа отново се разбърква.

Брашното се пресява и заедно с бакпулвера и ванилената захар се добавя към останалите съставки в купата.

Съставките се разбъркат до получаване на хомогенна смес.

Около 3/4 части от сместа се изсипват във форма за кекс, която предварително е намазнена и набрашнена.

Към останалата в купата 1/4 част от сместа се добавя какаото и се разбърква добре. Какаовата смес се изспива на тънка струйка върху останалата смес във формата за кекс.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути. Проверява се дали е готов с клечка за зъби – щом излезе суха от тестото, изключвам фурната и вадя кекса.

След като готовият кекс се извади от фурната, се наръсва с пудра захар. За да се разпредели тя равномерно, се използва цедка. Ако нямате пудра захар вкъщи, може да начукате в хаванче няколко лъжици обикновена кристална захар - ще стане на пудра захар след около минута чукане.

Сигурно е хубаво кексът да се сервира изстинал, но нашият не можа да изтрае толкова дълго. 

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Кекс с газирана вода


2 коментара: