Страници

сряда, 30 януари 2013 г.

Чийзкейк с боровинки без печене

Чийзкейк с боровинки без печене

Лесно, вкусно и бързо – така мога да опиша този чийзкейк. И за да съм още по-прецизна, бих казала много лесно, страшно вкусно и достатъчно бързо. В моя случай успях да привлека в правенето на десерта и половинката ми, за която чийзкейкът е едно от най-любимите сладки изкушения. Няма как да си кривя душата – това спести малко време за направата на сладкиша. Но и без помощ, пак не отнема твърде много време, така че смело купувайте продуктите и се захващайте – няма да съжалявате.

Продукти:

3 пакета бисквити Роден край с масло по 150 грама всеки
250 грама краве масло
3/4 чаена чаша захар (слага се между половин и 1 чаша захар в зависимост от това колко сладък желаете да стане десертът)
4 опаковки от по 125 грама крема сирене (може да се сложат и 3 опаковки – бялата част от чийзкейка ще стане малко по-ниска)
400 гр. заквасена сметана
2 пакетчета желатин
300 мл. слако от боровинки (може да се използва и сладко от къпини, ягоди, малини или каквото друго желаете – важното е да не е конфитюр, а сладко)

Начин на приготвяне:

Бисквитите се стриват, докато станат на прах. Постигам този ефект за секунди в кухненски робот, но ако нямате такъв, може да начукате бисквитите в хаванче или да ги мачкате с ръка, докато станат на бисквитени трохи.

Добре е маслото да се извади от хладилника няколко часа преди да започнете да правите чийзкейка. Маслото и бисквитените трохи се смесват до получаване на хомогенна смес.

Маслено-бисквитената смес се изсипва в тава и се натиска и оформя с длан, докато стане на много плътен, гладък и равен блат. Тавата с блата се оставя в хладилника, докато се подготви кремът за десерта.

В  купа се изсипват пакетчетата крема сирене и захарта. Разбъркват се с миксер или пък просто с лъжица, докато станат на глаък крем.

Към крема се добавя заквасената сметана. Ако сте ползвали миксер, за да разбиете крема сиренето и захарта, време е да го приберете – не е добра идея да се разбива сместа след прибавянето на заквасената сметана – кремът ще се разводни твърде много, а има шанс и да се пресече сметаната. Разбъркайте добре всички съставки на крема с лъжица.

Разтворете един желатин в кафена чашка, пълна до половината със студена вода. Кафената чаша с водата и желатина поставете в по-голям съд пълен с гореща вода. Разбърквайте желатина около една-две минути, докато се разтвори добре, и го добавете към крема от сирене, захар и сметана. Разбъркайте старателно крема с прибавения желатин и го разстелете върху подготвения вече блат от бискиви и масло. Желатинът няма вкус и мирис, функцията му е да стегне чийзкейка. Може да не ползвате желатин, ако приготвяте десерта един ден преди консумация, но на мен чийзкейкът ми трябваше спешно и за много гости, така че не исках да рискувам да ми се разпада при сервиране.

Върнете сладкиша отново в хладилника, докато приготвите и плодовата му заливка.

Използвайте 300 гр. сладко по ваш избор – принципно с боровинки или къпини на мен ми е най-вкусно. Ако може сладкото да е домашно, вкусът на десерта ще е несравним :) . Изсипете сладкото в купа. Разтворете още един желатин по гореописания метод и го добавете към сладкото (важно е да е сладко, а не мармалад, желе, конфитюр, заради консистенцията и гъстотата). Ако сладкото ви е твърде гъсто, прибавете и малко хладка вода към него.

Разстелете сместа от сладко и желатин върху подготвената вече основа за десерта и го оставете в хладилника да се стяга. Няма да е лошо да приготвите десерта един ден преди да го сервирате, но на практика двата желатина достатъчно го стягат, така че няма да имате проблем със сервирането и в рамките на същия ден. 

Нарязох чийзкейка на 14 парчета. Парченцето на снимката е последното, което остана след гостите ми, довършихме го за закуска с чаша кафе.

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Чийзкейк с боровинки без печене

13 коментара:

  1. Страхотен е, Слънчице! Много ми е любим. Аз не слагам желатин, но го забравям за една нощ, като давам време на бисквитките да поемат от влагата на крема. Приказно изглежда твоят! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси, Елти :) И аз нямаше да слагам желатин, ако имах достатъчно скришно място в хладилника, където да забутам чийзкейка. Лошото е, че у нас на сладкишите не им се оставя почти никакво време да си поемат каквото и да било или пък да се стегнат. Понякога даже и да изстинат не успяват :D Така че рецептите се адаптират според ситуацията :D

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда много вкусен. А колко е диаметъра на тавичката?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, става наистина много вкусен десерт. Тавата, в която го правя, е правоъгълна с приблизителни размери 24 см. на 36 см. Получават ми се 14 парчета като това на снимката.

    ОтговорИзтриване
  5. С какво мога да заменя крема сиренето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Петя, можеш да ползваш безсолна извара вместо крема сирене.

      Изтриване
  6. В рецептата пише 2 пакетчета желатин...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да - единият желатин слагам в белия пласт от крема сирене, сметана и захар, а другия желатин в сладкото от боровинки, в случай че сладкото е по-рядко.

      Изтриване
  7. Здравейте! Много ми хареса рецептата и мисля да я пробвам,но искам да попитам за разбиването на крема сиренето и захарта ако не се ползва миксер отново ли трябва да се прибере в хладилник след това? Аз не мисля засега да ползвам миксера и затова питам :) Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, като цяло по време на приготвянето на сладкиша не трябва да стопляте твърде много съставките - всяко нещо, след като е направено, го прибирам веднага в хладилника. Но за самия крем - няма никаква пречка да разбиете захарта и крема сиренето, след което да добавите сметаната и да разбъркате крема с нея. След това аз бих оставила крема в хладилника да стегне малко - 10-15 минути, но и да го сложите директно върху блата също няма да е никакъв проблем. Важно е след като сложите крема върху блата, да оставите тавата в хладилника, преди да сложите и последния плодов пласт върху сладкиша.

      Изтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, маслото разтапя ли се преди да се сложи към бисквитите

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, маслото разтапя ли се преди да се сложи към бисквитите

    ОтговорИзтриване