Страници

вторник, 12 февруари 2013 г.

Хрупкави печени картофи с чесън, розмарин и мащерка

Хрупкави печени картофи с чесън, розмарин и мащерка

Отдавна се каня да си купя розмарин и обичайно не го откривам по стелажите с подправки в магазините. Е, днес най-сетне се сдобих с розмарин и на всяка цена трябваше да го ползвам веднага. Това, което реших да приготвя, са картофки, запечени на филийки, с подправки. Вкусът им е превъзходен, от днес това е най-любимият ми начин да приготвя картофи. Днес вечерята беше постна, но съвсем скоро ще опека тези картофки и за гарнитура към сьомга.

Продукти:

5 големи картофа
5-6 скилидки чесън
4-5 супени лъжици захтин
морска сол
черен пипер
розмарин
мащерка
самардала

Начин на приготвяне:

Картофките се нарязват на тънки филийки от по около половин сантиметър по дължината на зеленчука. Чесънът също се реже на филийки.

Картофите се бланшират във вряща подсолена вода за около 4 минути. При бланширането не се изсипват всички картофи наведнъж в тенджерата, а на няколко порции.

Нареждаме бланшираните картофи в тава, покрита с лист хартия за печене. Най-добре е да подредите картофите на един ред, за да може всички да се запекат добре, но ако не се получи не е особен проблем – някои от картофките просто ще останат по-светли и меки.

Наръсваме картофките със сол, черен пипер, розмарин, мащерка и самардала и поливаме подправените картофки с няколко лъжици зехтин.

Картофките се пекат на 180 градуса с вентилатор за около половин час.

Аз ги сервирах със свежа пролетна салата от спанак, айсберг, чери домати, краставица, репички и зелен лук, овкусена със сол, зехтин и оцет.

От тавата с картофи, не остана ни едничко, със салатата ситуацията беше същата. С бялото вино – и то така :) 

В случай че тази рецепта Ви е харесала или намирате блога ми за интересен/полезен, може да посетите и харесате страницата Пътеводител на галактическия кулинар във фейсбук, за да получавате информация за най-новите публикувани тук рецепти. 

Хрупкави печени картофи с чесън, розмарин и мащерка


  

2 коментара:

  1. Много апетитни и ароматни картофки! Никога не съм ги бланширала, това е ново за мен и ми стана интересно :) Но с тези подправки стават вълшебни! Поздрави и хубав ден, Slance!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Опасявах се, че без да ги бланширам може да станат много сухи при печенето, тъй като не сложих никаква вода към тях и съвсем малко зехтин. Всъщност бланширането просто намали времето във фурната. А подправките са наистина върхът :)Хубав и слънчев ден и на теб!

      Изтриване